Terug naar sectoren

Werken binnen de hbo-sector Kunst

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Kunst?

In het kort:

  • je passie overdragen aan een zeer gemotiveerd ‘publiek’
  • werken in een kleine, ondernemende en internationale sector
  • de ruimte om onderwijs en beroepspraktijk te combineren
  • een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
  • een fijne werksfeer

Passie en motivatie
Design, muziek, dans, creatieve industrie, film. Kunst kom je overal tegen. Maar niet iedereen kan zomaar een kunstvakopleiding volgen. In de strenge selecties is het kunstonderwijs uniek. Studenten in de sector Kunst staan dan ook bekend als zeer gemotiveerd – kortom een prettig ‘publiek’ om mee te werken. Kom jij jouw passie, vakkennis en ondernemerschap overdragen aan de kunstprofessionals van de toekomst? Het hbo heet je van harte welkom.

‘Moet ik een onderwijsbevoegdheid hebben om te kunnen solliciteren als hbo-docent?
Je moet bereid zijn om een basiskwalificatie didactische vaardigheden te behalen. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool.

Veel aandacht voor ondernemerschap
Veel kunstvakdocenten combineren een eigen beroepspraktijk als zelfstandig ondernemer met werken op een hogeschool. Ook veel studenten worden, eenmaal afgestudeerd, zelfstandig ondernemer. In de opleidingen wordt dan ook veel aandacht besteed aan (cultureel) ondernemerschap. Creativiteit, inventiviteit en een ondernemende houding zijn wezenlijke assets voor jonge kunstenaars. Kom je uit de praktijk, dan neem je jouw ervaringen direct mee het onderwijs in.

Uitgelicht: Uitgelicht: Hoofd afdeling Klassiek

Op zijn twaalfde startte hij met een Jong Talent-opleiding bij het Conservatorium waar hij nu werkt. ‘Ik kwam binnen met een gitaar en een droom.’ Zijn tweede hoofdvak werd Compositie. Het was het begin van een professionele muzikale loopbaan, waarin hij uiteindelijk werd benaderd door het Koninklijke Conservatorium. Nu werkt hij daar met veel plezier als hoofd van de afdeling Klassiek.

Meer lezen

Internationaal
Nederland heeft een sterke reputatie in de kunst. Studenten komen vanuit de hele wereld naar hier om mee te doen aan de selecties voor een Nederlandse kunstvakopleiding. Misschien ben je het zelf ook gewend om internationaal te werken. Wil je dat blijven doen, dan is daar binnen het hbo de ruimte voor. Hogescholen onderhouden hun netwerk in het buitenland en zorgen voor goede connecties.

Hoeveel verdien je?
Binnen het hbo kun je rekenen op een goed salaris (zie hieronder) én secundaire arbeidsvoorwaarden. Hogescholen hebben een gezamenlijke CAO: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.

Hoeveel verdien je eigenlijk als hbo-docent?
Ruim 80% van de hbo-docenten verdient gemiddeld € 47.000 tot € 74.000 bruto per jaar.

Een fijne werksfeer
Hard werken doe je al. Een fijne werksfeer is dan wel zo prettig. Onderzoek toont aan dat medewerkers binnen het hoger beroepsonderwijs meer tevreden zijn dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.

Waar komen afgestudeerden aan een kunstvakopleiding terecht?
Een groot deel wordt zelfstandig ondernemer. Een deel gaat werken in andere sectoren zoals Economie, Techniek of Gezondheidszorg en draagt bij aan innovatie. Anderen gaan aan de slag in de creatieve industrie.

Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!

Nieuwsgierig geworden? Deze droombanen binnen de sector Kunst wachten op jou!



Praktijkverhalen binnen 'Kunst'

‘Ik kwam zelf ooit binnen met een gitaar en een droom’

Marlon Titre Hoofd afdeling Klassiek
Lees het verhaal van Marlon

‘Mijn fascinatie lag altijd al en ligt nog steeds bij techniek’

Lex van den Broek Hoofd Elektronische Dienst
Lees het verhaal van Lex

‘Trefwoorden: communiceren, organiseren, creativiteit en onderwijs’

Ingrid Grünwald Coördinator Graphic Design
Lees het verhaal van Ingrid
Alle praktijkverhalen