Terug naar Onderwijsgevend

Hoe word ik hbo-docent?

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar hoe word je hbo-docent?

Heb je een opleiding op masterniveau en heb je een aantal jaar werkervaring? Ben je leergierig en krijg je er energie van om jonge mensen te begeleiden of te coachen? Dan kun je op een hogeschool als hbo-docent aan de slag. Je hoeft geen lesbevoegdheid te hebben om te solliciteren naar een docentfunctie. Wel volg je in de eerste twee jaar een cursus didactische bekwaamheden op de hogeschool.

Juiste competenties
Als je solliciteert, kijkt je toekomstige werkgever welke competenties je in huis hebt en welke je nog moet ontwikkelen. Heb je enige leservaring en beschik je over de vakkennis die een hogeschool nodig heeft, dan kun je vaak zonder problemen snel aan de slag.

Didactische vaardigheden
Na je aanstelling als docent, ga je meestal een opleiding didactische vaardigheden volgen. Soms start deze gelijk met je nieuwe baan als hbo-docent en soms wat later. Zo’n cursus duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden. Je leert bijvoorbeeld hoe je lesmateriaal ontwikkelt, studenten coacht en beoordeelt en hoe je samenwerkt met collega’s. Bij sommige opleidingen (lerarenopleidingen, Pabo) kan een onderwijsbevoegdheid wel nodig bij de start als hbo-docent, dit staat dan vermeld in de vacature.

Masteropleiding halen
De meeste hogescholen stimuleren hun docenten om hun masters te behalen door hen hierin financieel te ondersteunen. Ook kun je dan bijvoorbeeld tijdelijk minder werken.

Docentschap in deeltijd
Ook als je af en toe een college wilt geven of een vak begeleiden, ben je meer dan welkom op de hogeschool. Natuurlijk let de hogeschool dan op je presentatietechnieken en je interactieve vaardigheden.