Blogs door hbo-docenten en collega’s

Neem een kijkje in de belevingswereld van hbo-docenten en collega’s! Meerdere hbo-docenten en collega’s, werkzaam bij willekeurige hogescholen, delen hun ervaring in een maandelijkse blog. We volgen hen ieder een heel semester (half jaar) lang.

Geschreven door
Marion van de Wijdeven

Hbo en corona, ineens is alles anders

Ik woon zo ongeveer midden in wat op dit moment wordt beschouwd als het epicentrum van de corona-uitbraak. Heftig en indrukwekkend, want wat eerst cijfers waren, worden steeds meer namen. En toch beperk ik me in deze blog tot de invloed van het coronavirus en de verschillende maatregelen op het werken in het hbo. Daar is deze blog tenslotte voor: een kijkje bieden in de keuken van het hbo.

Bekijk artikel
Geschreven door
Jenny Vissers

Docent: het meest veelzijdige vak!

De dynamiek en afwisseling van mijn vak vind ik heerlijk. Lesgeven aan een omvangrijke groep in een grote collegezaal geeft een hele andere energie dan het begeleiden van mijn kleine mentorklas. Waar ik tijdens een hoorcollege toch vooral aan het presenteren ben, ben ik bij de begeleiding van mijn studenten veel meer aan het coachen. Iets totaal anders. Ik ben gastvrouw, presentator, didacticus, pedagoog en coach in één. Oftewel: docent!

Bekijk artikel
Geschreven door
Carolien Muijs

Vallende kwartjes

Tijdens een inzagemoment van een digitale toets leg ik studenten uit waarom hun antwoorden niet kloppen. Er zijn geen kwartjes, maar hele euro’s in die hoofden gevallen. Toch jammer dat die kwartjes niet eerder waren gevallen. Wat je eigenlijk zou willen, is dat studenten je lessen volgen en dusdanig oefenen dat het halen van de toets net zoiets is als afzwemmen: een formaliteit. Maar... 1001 dingen trekken de aandacht van je studenten en jouw les staat niet per definitie bovenaan dat lijstje.

Bekijk artikel
Geschreven door
Jenny Vissers

Van lerende docent naar docent met impact

Semester 2 staat alweer voor de deur. Wat is het afgelopen half jaar toch snel gegaan! Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn switch naar het docentschap. Ik sta met veel plezier voor de klas om mijn kennis over te dragen. De grote vraag is natuurlijk: lukt dat ook?

Bekijk artikel