Blogs door hbo-docenten en collega’s

Neem een kijkje in de belevingswereld van hbo-docenten en collega’s! Meerdere hbo-docenten en collega’s, werkzaam bij willekeurige hogescholen, delen hun ervaring in een maandelijkse blog. We volgen hen ieder een heel semester (half jaar) lang.

 

Werk jij op een hogeschool en vind je het leuk om over jouw werk te bloggen? Meld je hier aan.

Geschreven door
Heleen Wagemans

Eerste generatie studenten en (pr)ouders

Als docent in het hbo heb je in principe weinig met ouders te maken. De meeste studenten zijn meerderjarig, met uitzondering van een aantal eerstejaars, die bij de start van de opleiding 17 of heel soms zelf 16 zijn. Toch lijkt de betrokkenheid van ouders steeds groter te worden.

Bekijk artikel
Geschreven door
Erik Bienefelt

Bureaucratie

Bureaucratie. Ook het hoger onderwijs ontkomt er niet aan. Maar is die term eigenlijk niet te vaag en algemeen, te negatief ook? En zo ja, kun je er zélf aan ontkomen?

Bekijk artikel
Geschreven door
Linda Koster

Zijn ‘onderwijsmensen’ een bepaald type mensen?

Heb je dat ook wel eens, dat je in een restaurant zit en dat daar iemand werkt die echt geknipt is voor het vak? Zo iemand die van nature gastvrij overkomt, attent is en ziet wat de gasten nodig hebben. Die, ook als zijn humeur wat minder is, altijd die lach op zijn gezicht kan toveren. Want vriendelijkheid en vrolijkheid zijn nu eenmaal onderdeel van het werk in de horeca. En dan past zo iemand dus helemaal op die plek. Zo kijk ik de laatste tijd ook wel eens op mijn werk op de hogeschool rond. Zijn ‘onderwijsmensen’ ook een bepaald type mensen?

Bekijk artikel
Geschreven door
Wilma Eleveld

Prestatiedrang

Onlangs voerde ik studieloopbaanbegeleiding (SLB) gesprekken met de eerstejaars studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie bij Saxion. Ik werd verrast door de beeldschone foto’s van de vrouwelijke eerstejaars studenten, die ik aantrof op de SBL-aanmeldingsformulieren. Stuk voor stuk keek ik niet zo zeer naar toegepast psychologen, maar naar fotomodellen. Ik vond het verontrustend. Hoe belangrijk was het voor deze jonge vrouwen om goed voor de dag te komen op een schoolfoto?

Bekijk artikel