Vacatures opleidingscoördinator

De opleidingscoördinator of ook wel onderwijscoördinator binnen een hbo-instelling houdt zich voornamelijk bezig met het plannen (en deels uitvoeren) van de diverse onderwijsprocessen. Denk daarbij aan de processen rondom roostering, taaklast van docenten, maar soms ook toetsing en kwaliteitszorg. Je bent de spil tussen de verschillende administratieve processen rondom het onderwijs, je schakelt snel tussen management, ondersteunende diensten en docenten. Bij elke hogeschool wordt de functie net iets anders ingevuld.

Analytisch en oplossingsgericht

Heb je interesse in de vacature opleidingscoördinator? Verdiep je dan goed in de vereisten. Want ook al houdt de functie bij elke hogeschool nét iets anders in, bepaalde kwaliteiten zijn als opleidingscoördinator cruciaal. In alle vacatures komt terug dat je oplossingsgericht én analytisch moet kunnen denken. Daarnaast moet je niet bang zijn voor verschillende ICT-systemen, waarmee veel wordt gewerkt binnen het hbo. Deze systemen lijken soms niet even gebruiksvriendelijk te werken, of in elk geval zijn de meningen daarover verdeeld. Toch is het aan jou om er vlot mee overweg te kunnen en daarnaast ook anderen te helpen bij het gebruik ervan. Je moet om deze reden vaak schakelen tussen diverse personen diverse achtergronden en belangen. Hebben jij en de roosteraar misschien wel aan één woord genoeg, het kan zo zijn dat een docent het Spaans benauwd krijgt van een systeem, waardoor je in andere bewoordingen moet uitleggen hoe iets werkt.

Daarnaast is een dienstverlenende houding erg belangrijk. Je moet benaderbaar zijn voor zowel het management als voor de docenten, die soms met complexe vraagstukken naar jou toe komen. Je moet in begrijpelijk taal kunnen uitleggen wat er wel en niet mogelijk is, en vooral ook; waarom iets niet mogelijk is. Het wordt van je verwacht dat je ook altijd bezig bent met hoe de processen eventueel beter zouden kunnen, en dat je dat op een proactieve manier doet. Uiteraard stel je het onderwijs altijd centraal, maar je begrijpt ook dat er bepaalde kaders zijn waarbinnen je je kunt bewegen. Een docent ziet deze kaders niet altijd, en een roosteraar ziet niet altijd in waarom het onderwijs een bepaalde roostervraag neerlegt. Jij zorgt met jouw expertise voor begrip aan beide kanten.

Vacature opleidingscoördinator: maak het verschil

Tot slot is het erg belangrijk dat je secuur kunt werken. Een kleine fout van jou werkt vaak door in meerdere systemen, iets dat je wilt voorkomen. Je moet fouten en knelpunten van collega’s ook kunnen signaleren, en ze helpen tot oplossingen te komen. Kortom: het is een functie waarbij je veel verantwoordelijkheid draagt, en waarbij je ook echt het verschil kunt maken binnen een opleiding of faculteit in het hbo.

Heb jij passie voor onderwijs en bijt je je graag vast in het verbeteren en analyseren van systemen? Kijk dan eens naar de vacature opleidingscoördinator binnen het hbo. Wellicht ga jij binnenkort aan de slag als spil binnen een inspirerende omgeving.

Vacature alert instellen Vacaturealert

Praktijkverhalen

‘Heb je goede ideeën, dan krijg je daar ook de ruimte voor’

Erik van der Lichte Docent en Opleidingscoördinator Industrial Engineering & Management
Lees het verhaal van Erik