Vacatures docent praktijkonderwijs

De vacature docent praktijkonderwijs wordt aangeboden door meerdere soorten opleidingen binnen het hbo, van lessen voedingsmiddelentechnologie en lessen sport & bewegen tot lessen informatica. Praktijklessen, gegeven door professionals uit het werkveld, zijn hogeschoolbreed nodig om studenten goed klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Voor de functie van docent praktijkonderwijs sta je veel voor de klas. Je bent voornamelijk bezig met het integreren en vertalen van relevante, recente kennis uit het beroepenveld naar de student. Dit doe je in de vorm van het geven van practica, maar vaak houd je je daarnaast ook bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal. Binnen het hbo werken bevlogen docenten samen aan een curriculum dat past binnen de huidige ontwikkelingen en trends. Kennis van deze ontwikkelingen en trends is dan ook essentieel, samen met enige kennis van didactiek. Mocht je nog geen ervaring hebben in het lesgeven, dan kun je jouw Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) vaak ook behalen in het eerste jaar van jouw aanstelling als docent.

Vacatures docent praktijkonderwijs: verschillende docentrollen

Als hbo-docent ben je bezig met veel meer dan alleen lesgeven. Je zult daarom tijdens je werk continu van rol switchen in het contact met studenten. Zo ben je naast docent van praktijkonderwijs ook coach. Dat kan zijn in de rol van projectcoach, waarbij je studenten helpt en leert in teamverband te werken. Maar het kan ook zo zijn dat je studenten coacht in hun studieloopbaan (dit wordt bij de meeste hogescholen een studieloopbaanbegeleider genoemd). In dat geval ben je het aanspreekpunt voor de student die vragen heeft over zijn of haar studie en coach jij als er problemen ontstaan. Bij deze rol is het van belang dat je altijd weet tot waar jouw expertise reikt. Soms betekent dat namelijk dat je een student doorverwijst naar bijvoorbeeld een studentendecaan. In andere gevallen kun je de student helpen met iets als het opstellen van een studieplan.

Naast de rol van coach, kan het ook zo zijn dat je aan de slag gaat als onderzoeker bij een lectoraat, je bezighoudt met de ontwikkeling van het curriculum, of dat je als afstudeer- of stagebegeleider wordt ingezet. Daarnaast zijn er binnen hogescholen meerdere commissies, waarin met name docenten de kwaliteit van het onderwijs bewaken. Denk hierbij aan een curriculumcommissie, toetscommissie en examencommissie.

Past de vacature docent praktijkonderwijs bij jou? Reageer dan op één van de vacatures voor de functie docent praktijkonderwijs via Werkenbijhogescholen.nl. Wellicht werk jij binnenkort met een team van docenten uit jouw vakgebied aan het verbeteren en vormgeven van het onderwijs.

Vacatures 1

Geplaatst: 03-10-2023
Sluitingsdatum: 29-10-2023

Docent-onderzoeker Chemische Technologie

Bij EnTranCe, Centre of Expertise Energy en het Instituut voor Life Science & Technology van de Hanzehogeschool Groningen is een vacature ontstaan voor een docent-onderzoeker Chemische...
Organisatie
Hanzehogeschool Groningen
Standplaats
Groningen
Dienstverband
Tijdelijk
Aanstellingsomvang
min. 0.6 fte, max. 1 fte

Praktijkverhalen

‘Het hbo biedt vrijheid én veel mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen’

Joan van den Ende Docent Master Leren & Innoveren en praktijkonderzoeker
Lees het verhaal van Joan

Vacature Alert

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je aan en ontvang een alert als er een nieuwe vacature verschijnt.

Nu aanmelden