Werken binnen de hbo-sector Gezondheidszorg
Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Gezondheidszorg?
In het kort:
- werken met (jonge) mensen natuurlijk
- een inhoudelijk leuke job met een goed salaris en doorgroeimogelijkheden
- een hele fijne werksfeer volgens de ervaringsdeskundigen
- regelmatige werktijden
- volop mogelijkheden om je link met de beroepspraktijk te behouden
Je blijft wat je bent
Werk je op dit moment in de gezondheidszorg en overweeg je te gaan lesgeven binnen het hbo? Goed om te weten: zolang je je BIG-registratie hebt blijf je arts, verpleegkundige of vul maar in – óók als docent. Veel hbo-docenten combineren hun docentschap met een baan in de beroepspraktijk. Denk aan de fysiotherapeut met een eigen praktijk die een vak of een paar vakken op een hogeschool geeft. Of de specialist die mastercolleges verzorgt als gastdocent. Wie het hbo-leven prima bevalt, kan doorgroeien tot bijvoorbeeld opleidingshoofd of faculteitsdirecteur.
Dicht op de praktijk
Je band met de praktijk raak je niet kwijt. Sterker nog, elke hogeschool zal stimuleren dat je deze band behoudt. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor. Alle hogescholen hebben sterke connecties met het werkveld in hun regio. Daarnaast doen hogescholen steeds meer praktijkgericht onderzoek. In samenwerking met UMC’s vinden prachtige onderzoeken plaats met thema’s zoals Zorgrobotica of eHealth. Je kunt ook zelf onderzoek gaan doen binnen één van de kenniskringen van een lectoraat. In samenwerking met universiteiten is er zelfs de mogelijkheid om te promoveren. Over jezelf ontwikkelen gesproken. Tot slot zijn er de zogenaamde werkveldadviescommissies. Deze maken zich hard voor een goede aansluiting van het onderwijs op het werkveld.
‘Ik werk in het UMC Groningen als logopedist en geef parttime les als docent. Dé perfecte combinatie, zowel voor de student als voor mij.’
Goed voor de portemonnee?
Ja, binnen het hbo kun je rekenen op een goed salaris (zie hieronder) én secundaire arbeidsvoorwaarden. Hogescholen hebben een gezamenlijke CAO: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.
Fijne collega’s, plezier in het werk
Met de werksfeer zit het wel goed binnen het hbo. Dat blijkt ook uit onderzoek: medewerkers zijn meer tevreden dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.
Hij was verpleegkundige in de Psychiatrie maar werkt al sinds 1985 in het hbo. Eerst als docent, inmiddels als lector en senior docent. ‘Naast mijn lectoraat geef ik nog steeds les, al gaat de meeste tijd naar curriculumontwikkeling en coördinerende onderwijstaken. Ook ben ik lid van het MT van de afdeling. Ik wil in beweging blijven; het hbo biedt variatie en carrièremogelijkheden. Voor wie wil overstappen vanuit de gezondheidszorg: je werkt hier regelmatiger, desgewenst parttime en je blijft contact houden met het werkveld. Opleidingen investeren daar echt in!’
Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!