Vacatures docent techniek

Docenten techniek zijn hard nodig. In een samenleving waarin technologie een telkens belangrijkere rol speelt, is er veel vraag naar afgestudeerden met een technische achtergrond. Degenen die hen opleiden zijn minstens zo hard nodig. Het aanbod aan techniekopleidingen is divers. Welke vacature docent techniek past het beste bij jouw kennis en interessegebied?

Docentrollen binnen het hbo

Wat is er mooier dan jonge, ambitieuze mensen op te leiden in jouw vakgebied? Met de (recente) kennis die je hebt opgedaan in de praktijk, inspireer en enthousiasmeer je ze in de klas en de collegebanken. In het hbo is er veel klassikaal onderwijs, en jij kunt als docent een belangrijke rol innemen in hun leerproces. Toch is de rol van docent de laatste jaren veranderd. Was een docent voorheen voornamelijk nog de expert, nu verschuift deze rol geleidelijk naar die van coach en loopbaanbegeleider. Hierdoor ben je niet alleen aan het ‘zenden’, maar begeleid je juist ook studenten bij het zelf vinden van oplossingen.

Binnen de techniek vakken die worden gegeven in het hbo, ben je veel bezig met innovatie. Grote vraagstukken kunnen namelijk worden ondervangen en (deels) opgelost met nieuwe technieken. Het is aan jou om continu de link te blijven leggen tussen het onderwijs en de beroepspraktijk. Binnen het hbo zijn er veel verschillende techniekopleidingen, denk bijvoorbeeld aan Bouwkunde, Engineering of Product Design. In de lessen stimuleer je studenten het maximale uit zichzelf te halen en ze te boeien voor het vak dat je geeft. Heb je dit nog nooit eerder gedaan, maar zie je het wel zitten? Dan kun je altijd nog je didactische aantekening halen tijdens jouw eerste jaar docentschap. Je krijgt hier van de hogeschool budget en tijd voor. Hier leer je didactische vaardigheden die goed van pas komen in de lessen die je verzorgt.

Vacature docent techniek: verschillende taken

Naast lesgeven kan er van jou worden gevraagd om mee te denken over de vormgeving van het curriculum. Samen met gedreven collega’s denk je na over de richting die de opleiding waarvoor je werkt op zou moeten gaan. Ook kan het zijn dat je lid wordt van een commissie, zoals de examencommissie of de toetscommissie. Kortom: een baan als hbo-docent is veelzijdig en afwisselend. Belangrijk is wel dat je zelf zorg dat je je grenzen goed bewaakt, want als je je te flexibel opstelt, kun je opeens heel veel taken op je bordje krijgen.

Welke taken je precies krijgt, is afhankelijk van de opleiding en natuurlijk ook van jouw interesses. Zoek de vacature docent techniek die bij jouw achtergrond en interessegebied aansluit op werkenbijhogescholen.nl. Zit er nu niets bij? Meld je dan aan voor de vacature-alert.

Vacatures 26