Terug naar sectoren

Werken binnen de hbo-sector Techniek

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden. Ga je aan de slag binnen de sector Bètatechniek, wat kun je dan concreet verwachten?

In het kort:

  • een dynamische en uitdagende baan
  • een goed salaris en onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden
  • de mogelijkheid om onderwijs en beroepspraktijk te combineren
  • de ruimte om je vakgebied – én jezelf – verder te ontwikkelen
  • de kans om flexibel te werken, binnen een aangename werksfeer

 

Dynamisch en innovatief
De sector Bètatechniek – hoger technisch en natuurwetenschappelijk onderwijs – is breed. De domeinen variëren van Engineering, Built Environment, Applied Sciences en ICT tot Creative Technologies en Maritime Operations. Toch is er zeker een gemene deler. Mensen met hart voor Bètatechniek zijn onderzoekend, nieuwsgierig en ondernemend. En precies die kwaliteiten kun je perfect kwijt in het hoger beroepsonderwijs. Laat het traditionele beeld van klassikaal onderwijs maar varen. Het huidige hbo staat voor actief, interactief en innovatief leren en ontwikkelen.

Waarom zou ik de dynamische praktijk opgeven voor doceren uit een lesboekje?
Bètatechniek onderwijs staat voor uitdagend, actief en innovatief ontwikkelen en experimenteren. Samen met de ingenieurs van de toekomst.

High tech expertise
Techniek is per definitie vernieuwend. Net zo vernieuwend is het onderwijs. Daar zorg je zelf voor, door up-to-date vakkennis over nieuwe technologieën de hogeschool binnen te halen. Daarnaast heb je volop experimenteerruimte om – samen met studenten, de ingenieurs van de toekomst – nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Heb je een zeer specifiek expertisegebied? Dan is het goed om te weten dat veel hogescholen een specifiek profiel kiezen binnen hun opleidingen. Neem het thema energie: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft een focus op elektrische energie, in Groningen ligt het accent op gas.

Moet ik een onderwijsbevoegdheid hebben om te kunnen solliciteren als hbo-docent?
Je moet bereid zijn om een basiskwalificatie didactische vaardigheden te behalen. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool.

Hoe zit het met het salaris en de arbeidsvoorwaarden?
Binnen het hbo kun je rekenen op een goed salaris (zie hieronder) én secundaire arbeidsvoorwaarden. Hogescholen hebben een gezamenlijke CAO: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.

Zoveel verdient het toch niet als hbo-docent?
Ruim 80% van de hbo-docenten verdient gemiddeld € 47.000 tot € 74.000 bruto per jaar.

Met één been in de praktijk
De huidige maatschappij zit te springen om vakbekwame technici; het aantal afstudeerders in de Bètatechniek zou mogen verdubbelen. Er is dan ook veel behoefte aan goed opgeleid personeel, van docenten tot managers. Enerzijds fulltime, maar wil je graag met één been in de praktijk blijven staan dan ben je ook meer dan welkom! Het hbo biedt daar volop mogelijkheden voor. Zeker docent-onderzoekers en lectoren werken vaak deels in het hbo en zijn daarnaast actief in het bedrijfsleven.

Uitgelicht: Erik van der Lichte, docent en opleidingscoördinator Industrial Engineering & Management bij Avans

Met veel ervaring uit de praktijk – hij werkte 26 jaar bij de Koninklijke Luchtmacht – kwam Erik van der Lichte in het hbo terecht. ‘Veel van mijn collega’s zijn zij-instromer. Hun verhalen, die brok aan ervaring, daar leer ik ook zelf nog elke dag van. Ik zit nog steeds dicht op de praktijk. Het onderwijs binnen onze opleiding is zeer praktijkgericht. Daarnaast breng ik bedrijfsbezoeken en begeleid ik stages en afstudeeropdrachten. Ik ervaar een grote mate van vrijheid binnen mijn werk. En heb je goede ideeën, dan is hier de financiële ruimte om nieuwe dingen te ondernemen.’

Meer lezen

Actuele thema’s
Veel hogescholen hebben eigen ‘centers of expertise’ in huis. Onderzoekscentra waarbinnen de hogeschool nauw samenwerkt met het bedrijfsleven en vaak ook de overheid, aan zeer actuele thema’s. Van windenergie en voedselproductie tot nieuwe manieren van bouwen. Van 3D-printen tot innovatieve technologieën binnen de zorg. Heb je ambities om jezelf én je vakgebied verder te ontwikkelen? Haak dan aan als docent-onderzoeker. Wil je graag promoveren, dan is daar ook veel ruimte voor binnen het hbo.

Ook prettig: een goede werksfeer
Met de werksfeer zit het wel goed binnen het hbo. Dat blijkt ook uit onderzoek: medewerkers zijn meer tevreden dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de flexibiliteit en afwisseling in hun werk.

Uitgelicht: Jolling Lodema, manager Bouw & Infra bij Windesheim

Hij studeerde zelf Elektrotechniek, stond aan het roer van een familiebedrijf in deze branche en stapte in 2005 over naar het onderwijs. ‘De hogeschoolcampus deed me meteen weer denken aan die uit mijn studietijd. Te gek, die mengeling van mensen, mentaliteiten, de sfeer van ontwikkeling. Ik heb met plezier tien jaar lang lesgegeven. Sinds 2015 ben ik manager. Als ik goede ideeën heb, wil ik ze graag doorvoeren. De hogeschool is een grote en brede organisatie. Ik vind het fantastisch hoeveel mogelijkheden je hier hebt.’

Meer lezen
Hoeveel Bètatechniek opleidingen zijn er eigenlijk in Nederland?
De sector kent 36 bekostigde bacheloropleidingen, 14 associate degree-opleidingen en 3 bekostigde masters. In totaal bieden 18 hogescholen bekostigd bètatechnisch onderwijs aan.

Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!

Nieuwsgierig geworden? Deze droombanen binnen de sector Techniek wachten op jou!Praktijkverhalen binnen 'Techniek'

Hoe twee directeuren zich ontwikkelen en elkaar versterken

Richard Oerlemans en Fabian van der Horst Domeindirecteuren Techniek, Ontwerpen & Informatica (TOI) en Agri, Food & Life Sciences (AFL).
Lees het verhaal van Richard Oerlemans en Fabian van der Horst
Abeje Mersha Lector Unmanned Robotic Systems

'Ik vind het werken met jonge en enthousiaste talenten het allerleukst aan mijn werk.'

‘Ik probeer mijn studenten voorzichtig wat robuustheid bij te brengen’

Mata Haggis-Burridge Hoogleraar Creative Media & Game Technologies
Lees het verhaal van Mata
Alle praktijkverhalen