Terug naar blogoverzicht

Stage: een eerste verkenning

In mijn klas hebben we een bonk aan toekomstige talenten en wat ben ik trots op ze! Enkele studenten weten precies wat ze willen. Ook zijn er studenten die enorm twijfelen, maar daar is nou juist de eerste stage voor: verkenning!

Stage vinden

De eerstejaars studenten zijn al weken ( en sommige maanden) bezig met het zoeken van een stage. En natuurlijk wil bijna iedere student een stage met een vrijdagmiddagborrel, stagevergoeding en in de richting waar de interesse ligt!

Zodra de week voor de stage aanbreekt stromen de laatste vragen binnen; Hebben we vakantiedagen? Hoe mag ik de pauzes rekenen? Mag ik naast mijn stage ook bij het bedrijf werken? Op enkele studenten na, heeft  iedereen een stage gevonden op . De studenten die nog geen stage hebben zijn gelukkig creatief en met behulp van de docenten hebben ook zij binnen een dag een stage gevonden!

Ik zie de studenten tijdens hun stage enorm groeien, daarnaast maak ik ook veel hilarische momenten mee.

Hilarische momenten

Zelf heb ik twee stagekringen en wat vind ik dat leuk om te doen! In de afgelopen jaren heb ik meerdere stages mogen begeleiden maar de stages van de eerstejaars vind ik toch wel enorm leuk! En waarom? Je maakt van alles mee. Ik zie de studenten tijdens hun stage enorm groeien, daarnaast maak ik ook veel hilarische momenten mee. Ik hoor jullie denken, wat dan? Denk aan studenten die in de trein in slaap zijn gevallen en twee uur later wakker worden op een andere bestemming, terug moeten en zo hun eerste stagedag missen. Ook was er een student zo creatief met het schrijven van gedichten voor de medewerkers in december, dat deze een hoofdact als cabaretier kreeg tijdens een personeelsevent . Heerlijk onze studenten!

Terugkomdagen

Tijdens de terugkomdagen ( waar ook de stagekringen in vallen) spreek ik de studenten en bevraag ze naar hun eerste bevindingen. Stiekem moet ik na de eerste tien minuten al een beetje lachen, de eerste wilde verhalen worden verteld, maar ook hoe zwaar het is om van 09.00-17.00 te moeten werken. School missen ze toch wel stiekem en ze hebben toch wat gehad aan de colleges. Maar het allermooiste is dat sommige studenten meteen weten of de keuze die ze hebben gemaakt, een keuze voor een richting is waar ze later wel of niet naartoe willen gaan. Wat knap van ze, maar ook van de bedrijven. Bedrijven steken veel tijd in het begeleiden van studenten wat enorm waardevol is en wij enorm waarderen!

Bedrijven steken veel tijd in het begeleiden van studenten wat enorm waardevol is en wij enorm waarderen!

Genieten van creativiteit

De tijd vordert en we zijn enkele stagekringen verder, dit betekent dat de bedrijfsbeoordelingen binnen stromen en we de eerste “producten” zoals vlogs en infographics zien die studenten tijdens hun stage hebben gemaakt. Ik bekijk de vlogs, waarin de studenten ons meenemen in een dag van hun stage. Ik zet hiervoor altijd een extra grote hoeveelheid thee, pak er lekkere koeken bij en ben dan klaar om ervan te genieten want wat zijn ze creatief en wat geven deze studenten mij energie!