Terug naar sectoren

Werken binnen de hbo-sector Agro & Food

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Agro en Food?

In het kort:

  • een inhoudelijk leuke job in een kleine, sterke sector
  • volop innovatie en maatschappelijke relevantie
  • een blijvende band met de praktijk
  • een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
  • een fijne werksfeer

Je bent echt met je vak bezig
Ga je werken binnen de hbo-sector Agro en Food? Dan is het heel duidelijk voor welke sector je werkt én opleidt. De ‘groene sector’ kent helder afgebakende gebieden: enerzijds de meer traditionele, hardcore groenopleidingen zoals tuin- en akkerbouw. Daarnaast zijn er de opleidingen als Food design and innovation, Land- en watermanagement en Milieukunde. Professionals uit het groene beroepenveld zijn meer dan welkom om hun vak over te komen dragen aan de professionals van de toekomst.

‘Moet ik een onderwijsbevoegdheid hebben om te kunnen solliciteren als hbo-docent?
Je moet bereid zijn om een basiskwalificatie didactische vaardigheden te behalen. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool.

Klimaat, energie, natuur en gezondheid
Het agrofoodcluster is een economische sector van betekenis, met internationaal gezien een koppositie voor Nederland. Het cluster is sterk verbonden met grote maatschappelijke thema’s van dit moment zoals klimaat, energie, natuur en gezondheid. Door bekwame beroepsbeoefenaren op te leiden, werk je mee aan de innovatie in de sector en de maatschappij. Heb je ambities om zelf onderzoek te doen? Daar is volop ruimte voor, zowel binnen lectoraten als de Centers of Expertise. Plekken waar zeer praktijkgericht onderzoek wordt verricht naar actuele thema’s. Van de bijensterfte tot de ecologisering van de economie. En van dierenwelzijn of precisielandbouw tot de groene dooradering van steden.

Uitgelicht: docent Tuin & landschap en onderwijskunde Jan-Willem Noom

‘Als kleuter was ik al gefascineerd door planten, groen en tuinen. Mijn specialisatie is nu Tuin- en landschapsinrichting. De groene onderwijswereld in Nederland is klein. Die kleinschaligheid spreekt mij erg aan. Net als de variëteit: ik geef niet alleen les, maar ben ook studieloopbaanbegeleider, ik bezoek studenten op hun stageplekken, ben regelmatig in het buitenland. Anderhalve dag per week werk ik aan internationalisering en ik doe extern gerichte projecten. Ik ben als het ware eigen ondernemer mét de veiligheid van een contract.’

Meer lezen

Sterke relaties met beroepenveld én ander groenonderwijs
Met bijna 10.000 studenten is de sector Agro en Food de kleinste hbo-sector. Er is overigens volop ruimte voor groei! De samenleving heeft veel behoefte aan ‘groene’ professionals, met name als het gaat om cross-over onderwerpen als Food design en heb gebruik van streekproducten in winkels en restaurants.

In Nederland verzorgen vier hogescholen, op verschillende locaties verspreid over Nederland, hoger agrarisch onderwijs. De onderlinge relaties zijn sterk: zij werken samen waar het kan. Dat doen zij ook met andere onderwijsinstellingen, van ROC’s tot Wageningen University. Bovendien hebben de vier hogescholen sterke relaties met het beroepenveld in hun regio. En met samenwerkingsverbanden zoals de Greenports of Food Valley in Wageningen.

Je eigen link met de praktijk
Niet alleen via de sterke netwerken blijf je gelinkt aan het beroepenveld. Vanuit je eigen achtergrond zul je je ook erg betrokken voelen bij jouw werkveld. Die betrokkenheid wordt door hogescholen alleen maar gestimuleerd. Je kunt er eventueel voor kiezen om met één been in de praktijk te blijven staan. Dan combineer je een baan als hbo-docent met een baan in de beroepspraktijk.

Uitgelicht: docent Scheikunde, Voeding en Persoonlijk functioneren Mart van de Veeweij

Hij is van huis uit levensmiddelentechnoloog en verzorgde lessen in het vmbo, leerlingstelsel en in het bedrijfsleven. Sinds 1989 geeft hij les in het hbo, waar hij zijn twee passies en expertisegebieden combineert: exacte vakken als Scheikunde, Voeding en Consumptieve technieken en het meer levensbeschouwelijke afstudeeronderdeel Persoonlijk functioneren. ‘Wat het hbo mij brengt? Iets wezenlijks kunnen betekenen. Bijdragen aan de ontwikkeling van mensen. En wil je jezélf een bepaalde kant op ontwikkelen, dan zijn daar in overleg absoluut de mogelijkheden voor.’

Meer lezen

Hoeveel verdien je?
Binnen het hbo kun je rekenen op een goed salaris (zie hieronder) én secundaire arbeidsvoorwaarden. Hogescholen hebben een gezamenlijke CAO: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.

Hoeveel verdien je eigenlijk als hbo-docent?
Ruim 80% van de hbo-docenten verdient gemiddeld € 47.000 tot € 74.000 bruto per jaar.

Inbegrepen: een fijne werksfeer
Onderzoek toont aan dat medewerkers binnen het hoger beroepsonderwijs meer tevreden zijn dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.

Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!

Nieuwsgierig geworden? Deze droombanen binnen de sector Agro & Food wachten op jou!Praktijkverhalen binnen 'Agro & Food'

Je blijft ook bij door samen te werken met studenten, want die komen met verrassende inzichten.

Gerry Kouwenhoven Associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw
Lees het verhaal van Gerry

‘Veel netwerken, partners zoeken, bellen, mailen, initiatief tonen. Ook dát is werken in het hbo!’

Daan van der Linde Docent Gebiedsontwikkeling
Lees het verhaal van Daan

‘Ik voel me op m’n plek binnen het hbo: je coacht studenten die hun opleiding meestal bewust gekozen hebben en meedoen vanuit motivatie.’

Susan van Dijk Docent Geo Media & Design
Lees het verhaal van Susan
Alle praktijkverhalen