Reclame
De les draait lekker. Ik ben goed voorbereid. Ik heb een Youtube video 'grenzen stellen bij agressie' klaarstaan om te gaan kijken met de klas.
'Ik laat deze film even zien voordat we gaan oefenen', zeg ik, en ik draai me naar het grote scherm.
‘Het zijn weer vink maar af weken bij uw doe het zelf zaak. Nu, 30 % korting op het gehele assortiment’.
Plots dendert de reclame klaslokaal binnen en geschrokken ga ik met de muis op zoek naar de úit knop, de mute knop, de wegklikknop. Elke knop is goed als die ongevraagde herrie maar stopt. Voordat ik iets heb kunnen doen is de reclame afgelopen en is het stil.
‘Ben jij benieuwd naar wat mijn live daytrading tool is, schrijf je dan in….’
De tweede reclameboodschap knalt nog harder binnen. Demonstratief draai ik me om naar de klas en met een hopeloos gebaar laat ik mijn armen langs mijn lijf vallen. Ik zucht nadrukkelijk.
Ik maak mijn frustratie wat groter dan het is. Het is tenslotte een les over conflicthantering.
Het zou verboden moeten worden
‘Sorry jongens’, zeg ik. ‘Gek word ik van die reclames. Het zou verboden moeten worden. Het is toch raar dat ik allerlei ongevraagde rommel toegeworpen krijg?’. Ik maak mijn frustratie wat groter dan het is. Het is tenslotte een les over conflicthantering. Maar ik heb ook echt even zin om te mopperen en er komen allerlei gedachten in me op. Over dat vroeger alles beter was en dat de commercie het uiteindelijk toch gewonnen heeft van de rust en de wijsheid. Maar bij het zien van de niet bijster geïnteresseerde blikken van de studenten houd ik wijselijk mijn mond.

Voor ons is het heel normaal
Een alerte studente, die blijkbaar mijn vertwijfeling heeft opgemerkt zegt: ‘wij hebben geen last van reclame, mevrouw. Wij zijn er mee opgegroeid’.
‘Het geeft geen onrust bij jullie, deze ongevraagde boodschappen?’, vraag ik, en ik kijk de klas rond.
‘Voor ons is het heel normaal, wij zien het niet eens. We blokken het gewoon’, zegt dezelfde studente. ‘Misschien moet u dat ook doen?’ Er klinkt gegrinnik in de klas.
‘Jullie zien mijn manier van reageren op iets wat ik niet zo leuk vind. Hoe zou je in dit geval mijn conflictstijl omschrijven? En stel dat ik dezelfde irritatie zou hebben met een persoon tegenover mij. Wat zou dan een goede manier zijn om om te gaan met mijn frustratie? En waar raken jullie geïrriteerd van?’ Ik ben weer terug bij het onderwerp.
En even voel ik me een typische gen-x er.
Gen-ex
Bij het afspelen van de video ben ik achter in de klas op een tafel gaan zitten. Na een minuut of drie zie ik een eerste student een mobiel uit haar tas pakken. Scrollen, appen, kleding bekijken. Ik zie het vanuit mijn ooghoek. Dan zie ik nog een mobiel verschijnen. En nog een. Slechts een paar studenten lukt het om twaalf minuten zonder mobiel de video te kijken. Als de video klaar is laat ik me langzaam van de tafel glijden terwijl ik mijn mogelijkheden overdenk. Ik kan een issue maken dat ondanks de gemaakte afspraken de telefoons toch uit de tassen kwamen. Ik kan wat ik zojuist gezien heb negeren. Ik kan…
‘De lekkerste maaltijden dankzij Philips airfryer dual basket met rapid air tech’
Het volgende filmpje mét reclame start automatisch en schalt door het lokaal.
‘O, chips’, roep ik en ik ren naar het grote scherm.
‘Bereid een maaltijd voor het hele gezin’.
‘Het is ongezond jongens. Trap er niet in! Eet fruit. Eet verse groente!’, roep ik lachend terwijl ik de muis grijp om de reclame stop te zetten.
‘Altijd krokant, mals en gelijk gegaard eten“.
Een laatste kreet en dan is er stilte. Het beeld en het geluid zijn weg geklikt.
‘Nou’, zeg ik. ‘Welken conflictstijlen hebben jullie gezien en gehoord bij het kijken van de video?”
En even voel ik me een typische gen-x er.