Terug naar blogoverzicht

Going to the (Silicon) Valley

Naar het buitenland als docent. Het kan op vele manieren. Als docent een paar dagen of weken (gast)college’s volgen, als coach en “student” een kijkje in de keuken nemen of als begeleider van een groep studenten. Allemaal even waardevol.

Het Erasmus+ lerarenmobiliteitsprogramma biedt hier diverse mogelijkheden voor. Kleiner kan ook. Zo stapte ik in een vliegtuig naar San Francisco voor een bezoek aan IT-bedrijven in de stad en Silicon Valley. Het Belgische Howest organiseert deze trip elk jaar voor haar ICT-studenten. Op hun uitnodiging gingen vijf studenten van Windesheim en een begeleidend docent mee.

Een week met bezoeken en bezichtigingen van de stad en omgeving. Het was de 15de keer dat Belgische collega Tim deze reis organiseerde en het zat strak in elkaar. De basis zijn bedrijven waar Howest alumni terechtgekomen zijn. Dus mochten wij binnen bij bijvoorbeeld Fitbit en Airbnb. Het werd wel omgeven door een hoop geheimzinnigheid, afgesloten ruimtes, non-disclousure agreements en identificaties. Airbnb was de positieve uitzondering op die regel.

Diverse studenten worden door dit soort bezoeken aangemoedigd om in het buitenland stage te volgen.

Cloudfare (booming cloudservice bedrijf), Hackerone (door Nederlanders opgerichte ethical (white) hackersorganisatie) en ripe.io (startup, blockchain oplossingen voor de voedingsindustrie) gaven een andere focus dan software development. De bedrijven zaten er natuurlijk in voor mogelijke stages en toekomstig personeel. Er is een enorme vraag naar hoogwaardig personeel. Hbo (bachelor)-studenten kunnen hier makkelijk via een master (aan bijvoorbeeld de San Francisco University (SFU) of Berkeley) doorstromen naar een goed niveau. Als je dat dan te pakken hebt, kun je in mooie weersomstandigheden voor een uitstekend salaris en perspectief werken in Californië.

Naast de bedrijfsbezoeken (die over vier dagen liepen) was er ruim tijd om in San Francisco door te brengen. Mooie stad (beetje duurJ), dagje naar Yosemite Park, SF-skyline uitzicht vanaf Twin Peaks, ochtendwandeling over de Golden Gate (en het was helder). Een bijna verplicht bezoek aan een honkbalwedstrijd van de San Francisco Giants.

Bedrijfscontacten kunnen kennis binnenbrengen van een niveau waar je zelf nauwelijks tijd voor hebt.

Diverse studenten worden door dit soort bezoeken aangemoedigd om in het buitenland stage te volgen. Als docent kun je wat stappen dieper. Gastcolleges geven voor een paar dagen tot een maximum van twee maanden. Je kunt dus een hele periode (10 weken) meedraaien in een ander team. Al dan niet met je eigen materiaal (waar collega’s en studenten erg blij van worden), of je loopt mee en haalt voor jezelf nieuw materiaal op. Vele vormen zijn mogelijk.

Ook de bedrijfscontacten zijn waardevol. Ze kunnen gastcolleges genereren en daarmee kennis binnenbrengen van een niveau waar je zelf nauwelijks tijd voor hebt.

Kortom, kijk eens naar de mogelijkheden die er binnen je vakgroep en opleidingen zijn op internationaal gebied. Mijn volgende droom: gastcollege geven voor een periode. Misschien Berkeley of ergens in Spanje.