Vacatures docent scheikunde

Als docent scheikunde in het hbo draag je jouw kennis en praktijkervaring over op jonge mensen, die hun loopbaan starten in dit vakgebied. Je coacht en begeleidt ze hierbij en spoort ze aan om zelf tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. De ene vacature docent scheikunde is de andere niet. Zo kan het zijn dat je aan de slag gaat als lerarenopleider, maar kun je bijvoorbeeld ook worden ingezet bij een opleiding Toegepaste biologie, waarbij weer een heel ander type student hoort. Ga naar aanleiding van wat jou het meeste aanspreekt en wat het beste past bij jouw interesses en achtergrond op zoek naar de ideale docent scheikunde vacature.

Voor de vacature docent scheikunde dien je academisch geschoold te zijn. Bij sommige vacatures (meestal voor seniorfuncties) wordt er ook gevraagd naar promovendi. Als docent voor de lerarenopleiding scheikunde is het van belang dat je ervaren bent in het lesgeven op een middelbare school. Vakdidactische vaardigheden zijn jou niet vreemd en je werkt studentgericht. Je weet studenten te begeleiden en te coachen tijdens hun studieloopbaan en draagt jouw passie voor het vak op ze over. Een didactische aantekening is een pre, maar niet altijd verplicht, dat verschilt per hogeschool en vacature.

Vacature docent scheikunde: vakken en stages

Voor eerstejaars zul je als docent scheikunde vooral lessen geven over onderwerpen als gassen en oplossingen. In dit jaar leggen studenten het fundament van hun studieloopbaan. Daarnaast ga je deze studenten waarschijnlijk begeleiden bij een project (soms met een echte opdrachtgever), waarbij je ze inhoudelijk coacht. Je begeleidt ze bij alles wat er komt kijken bij het werken in een team: van samenwerken en presenteren tot het omgaan met conflicten die soms ontstaan bij het (voor het eerst) werken in teamverband.

Hogerejaars werken ook nog in teamverband, maar je zult merken dat dit type student minder coaching nodig heeft op basisvaardigheden. Het zou goed kunnen dat je in jouw functie als docent wordt gevraagd om de studenten die op stage gaan (meestal in het tweede of derde jaar en het afstudeerjaar) te begeleiden. Dit houdt in dat je beoordeelt of de student de werkzaamheden verricht die zijn vastgelegd in het stageplan en of de student een zichtbare ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dit is een leuke manier om in contact te zijn met het werkveld, omdat je bij diverse bedrijven op bezoek gaat.

Ben je van plan te solliciteren naar aanleiding van de vacature docent scheikunde? Dan is het wellicht interessant om te weten hoe je, naast het lesgeven, in contact kunt blijven met het werkveld. Dat kan namelijk door onderzoek te doen bij een lectoraat. Hogescholen hebben lectoraten die onderzoek verrichten rond bepaalde thema’s of maatschappelijke vraagstukken. Ga je hier aan de slag, dan leg je niet alleen de verbinding tussen de praktijk van het lesgeven en de lectoraten en kenniscentra van de hogeschool. Maar bouw je ook nog eens een breed netwerk op. Meld je aan voor de vacature alert zodat je als een van de eersten op de hoogte bent als een docent scheikunde vacature vrijkomt.

Vacature alert instellen Vacaturealert

Praktijkverhalen

‘Aandacht, plezier en het contact met studenten en collega’s zijn voor mij de rode draad’

Mart van de Veeweij Docent Scheikunde, Voeding en Persoonlijk functioneren
Lees het verhaal van Mart