Terug naar blogoverzicht

Eén week op weg, en we hebben er plezier in

We zijn van start. Studenten, docenten en alle ondersteuning die nodig is op een instituut als Windesheim. Allerlei facilitaire diensten hebben in de zomer de boel opgeknapt en verbeterd. De bedrijfsondersteuning en planning hebben ervoor gezorgd dat de juiste docent de juiste studenten treft, met alle leermiddelen, analoog en digitaal, die er nodig zijn om goed aan de gang te kunnen. Studentenorganisaties hebben de Bruisweek voorbereid. Duizenden studenten slapen op een grote camping en leren spelenderwijs de studentenkant van Zwolle kennen. De zon scheen en de horeca was gelukkig.

De eerste dagen

Bij HBO-ICT starten we rustig op. De eerste week pakken we voor (her)nieuwde kennismaking. Met maar liefst vijf nieuwe collega’s worden handjes geschud. Met saté-stokjes in de hand denken we nog even aan stranden en bergen. Een enkeling aan gebroken nachten met een nieuw kind, of een tegenvallende verhuizing. Ikea is op een paar plekken vervloekt. Ruim 50 docenten gaan meer dan 1.500 studenten weer helpen om een jaar verder te komen in hun studie. Of deze succesvol af te ronden.

De tweede traditie is de aftrap voor de eerstejaars. We nodigen een spreker uit die de studenten kan inspireren. Biohacker en futuroloog Peter Joosten  vertelt welke trends (bio-hacking dus, blockchain, alles mobiel, implantaten en dna-modificaties) er zijn en hoe dat zijn en ons leven, onze zorg en onderwijs verandert. Na deze inspiratie stromen studenten de campus over voor een eerste kennismaking met Campus Windesheim.

Onderdeel van het grote ecosysteem

Eén docent is aan een groepje gekoppeld en we wandelen met foto’s in de hand langs memorabele plekken (“Jee, hebben ze hier ook een zwembad en klimwand”). Zeker we hebben een Calo-opleiding met een wedstrijdzwembad. Daar kunnen studenten (tegen gereduceerd tarief) en docenten (een activiteit als zwemmen of fitness-abonnement zit bij het arbeidscontract ingesloten) gebruik van maken. En van alle fitness, diëtiek en de hele set studierichtingen die daaraan verbonden zijn. En je kunt klimlessen krijgen 
Onze studenten gaan onderdeel worden van het grote ecosysteem met meer dan 23.000 studenten, ruim 2.200 docenten en 90 opleidingen. Welkom bij Hogeschool Windesheim!

Met spanning wacht ik de eerste studieweek af.

Werkruimte is belangrijk

Goede werkruimte, lekkere stoelen en goed internet. En sterke koffie. De basisvoorwaarden voor een goede studiedag. Collega Teun en ik richten de nieuwe ruimte bij Cibap in voor onze studenten in de minor Game Studio (aka 038games). Heerlijk twee lokalen, kasten en een deur die op slot kan. We hebben de hardware voor de VR-opstellingen versleept en aangesloten. Check! Na de kick-off en kennismaking kunnen de studenten lekker aan de slag. Alleen de ruimte al zorgt voor een goede vibe.

Raspberry Pi’s de eerste weken

Met spanning wacht ik de eerste studieweek af. Ons instroomteam (docenten verantwoordelijk voor het eerste jaar) heeft het dit jaar helemaal anders georganiseerd, een ‘experimentje’ kan collega Tjeerd hier vrolijk op zeggen. Voor de zomer ontving ik een RaspberryPi (RPi met SenseHat voor de liefhebbers) en wat werkinstructies. Materiaal versie 0.1.

Op de eerste maandag van het studiejaar komen de 540 studenten, 18 klassen, op school en starten met twee weken Smart Things. Documentatie versie 1.0 moet het nu helemaal goed doen. En zoals in het echte leven zijn er genoeg glitches: komma te veel, puntje te weinig. We leggen uit dat met een paar docenten testen net weer iets anders is als een grote groep op je product loslaten. Testen opzetten, uitvoeren etc. komt later in de opleiding aan de orde.
In essentie zijn de twee weken een crash course (of bootcamp zo je wil) wat wij onze eerstejaars als opleiding te bieden hebben: spelen met hardware (de Pi en nog wat andere devices), gebruik leren maken van een operating system (een Linuxversie voor de RPi), programmeren (in Python), data leren opslaan op een database (in de cloud) en dat mooi presenteren op een webpagina. Aan het einde van de eerste week hebben ze een weerstation gemaakt, en in de tweede week moeten ze een eigen Smart-project gebouwd hebben. Voor eventuele hulp en ondersteuning aan de studenten zijn expertstudenten en -collega’s ingeroosterd.

Een aantal vinden het een HELL-week.

Inzet op coaching

Voor ons een spannend avontuur. Ook omdat we meteen de coaching goed inzetten, want daar is nu alle tijd en ruimte voor. De studenten zitten in groepjes van 5 – 6 studenten waar ze zeker vijf maanden mee samen zijn. Hier worden soms al vriendschappen voor de studie gemaakt. Aan het einde van de eerste week zien we nu studenten die trots zijn op hun prestatie. Voor de doorgestroomde mbo-studenten met een ICT-achtergrond is het aardig. Ze zijn vooral een vraagbaak en steun. Een aantal vinden het een HELL-week. We hopen niet dat ze al afhaken, maar ze willen wel even een weekend bijkomen. De coaches zijn gewaarschuwd voor week 2.

Uiteindelijk draait het voor ons in deze eerste dagen om één ding: heb plezier. En ontdek dat je dat met elkaar en ICT kunt hebben. Drie dingen dus, waar ze een studieleven mee verder kunnen.