Terug naar blogoverzicht

Een dag met eerstejaarsstudenten

Coach zijn van een eerstejaarsklas is heel bijzonder. Iedere student heeft een verhaal en bewust gekozen voor deze commerciële economie opleiding. Vandaag is het Learning Community dag en op deze dag bootsen we de werkelijkheid na. Ik heb alvast wat chocomelk, koffie en thee gehaald voor de studenten. Zo kunnen we meteen van start!

10.00 uur

De ochtend staat in het teken van onderzoek en het opleveren van de te verwachten vraagstukken. De studenten werken hiervoor in projectgroepjes aan een commercieel vraagstuk. Een overkoepelend thema hierbij is ‘Social media’. Ik hoor vele verhalen en wilde ideetjes van de studenten, stiekem moet ik hier een beetje om giechelen. Heerlijk om ze zo aan het werk te zien. Ik neem de studenten weer centraal en vraag naar het aantal vrienden en views dat ze hebben op diverse social media kanalen.

Ik hoor vele verhalen en wilde ideetjes van de studenten, stiekem moet ik hier een beetje om giechelen.

11.00 uur

Terwijl ik een website over het kopen van ‘likes’ opstart, klinkt er geroezemoes. Ik leg de studenten uit dat veel dingen die je online ziet fake zijn. Zo kan je 1000 ‘likes’ kopen voor 14,99 EUR. Ook zijn views en reacties te koop. Dus als er doelstellingen worden geformuleerd moeten ze wel concreet en realistisch zijn.

Ik kan het niet laten om de studenten ook voor te stellen aan Lil Miquela. de robot van Amerika met een eigen kledinglijn, ze is songwriter en heeft veel (digitale) vrienden. Deze virtuele persoonlijkheid maakt de tongen los en we hebben een interessante discussie waardoor iedereen weer lekker energiek is. De studenten werken nog even door en dan is het om 12:30 tijd voor de lunch.

12.30 uur – 13.00 uur

13.00 uur

De middag staat in het teken van persoonlijk leiderschap. Je eigen ontwikkeling staat centraal. Je mag jezelf hierin ontwikkelen naar de toekomstige professional die je wilt zijn. Voor de middag heb ik de studenten gevraagd om hun oortjes mee te nemen want na de kick-off over persoonlijk leiderschap zet ik een lekker relax muziekje op.

14.30 uur

Wauw! Wat ben ik trots als ik alle studenten keihard zie werken tot een uur of 14.30. Want ik hoor ze zeggen “Ik heb zo hard gewerkt, stiekem ben ik er klaar mee voor vandaag. Ik heb geen focus meer!” Ik begrijp het wel want je vijf uur lang concentreren en aan staan is erg knap! Ik neem de klas weer centraal en we doen een leuke sessie ‘Wat is jouw favoriete bedrijf en waarom?’. Uiteindelijk gaan de studenten namelijk op stage. Als coach vind ik het belangrijk dat ze een bedrijf uitkiezen waar ze veel kunnen leren en ook kunnen bijdragen aan het eind resultaat. Niet alleen commercieel maar ook met impact. Zo worden bedrijven als Tony en Hello Fresh besproken, maar ook Boerschappen( van bron tot bord!).

Wat ben ik blij met mijn baan en wat een energie geeft me dit!

15.15 uur

We gaan afronden en ik vertel de studenten dat ik trots op ze ben. Ze bedanken me voor de les en ik laat ze gaan. Wat was dit weer een enorm fijne dag! Wat ben ik blij met mijn baan en wat een energie geeft me dit!

Kortom: werken op een Hogeschool is enorm dankbaar werk!