De wondere wereld van ChatGPT
De eerste keer dat ik van ChatGPT hoorde, was ik net zo sceptisch als toen ik voor het eerst kennismaakte met Twitter. Hoewel ik mezelf niet zou omschrijven als typisch atechnisch, ben ik niet gauw onder de indruk van nieuwe technologieën of digitale uitvindingen. Een chat die mij antwoord zou geven op al mijn vragen en daarbij ook nog eens empathisch zou reageren? Dat moest ik nog maar eens zien.
Prompts
Je zult begrijpen dat ik gauw terug ben gekomen op mijn twijfels en inmiddels al vele vragen (ook wel prompts genoemd) gesteld heb aan ChatGPT. Nadat ik ergens gelezen had dat ChatGPT in sommige gevallen empatischer reageert dan een dokter (bijvoorbeeld naar aanleiding van een gezondheidsvraag), besloot ik zelf ook eens wat vraagstukken voor te leggen. Het blijkt een geweldige tool te zijn. Zo kun je hele gesprekken voeren, waarin ook vragen aan jou worden gesteld. Dit is niet alleen leuk, maar kan ook heel verhelderend zijn. Wel is het van belang om een duidelijke prompt in te voeren, zodat je een zo helder mogelijk antwoord terugkrijgt.
Klinkt goed, toch? Maar na een tijdje gebruik te maken van het programma, begon ik te merken dat ik zelf niet meer nadacht over iets wat ik heel graag doe: schrijven.
“Herschrijf!”
Heb je een tekst nodig voor een verslag? ChatGPT maakt het voor je. Een e-mail vertalen naar het Engels? ChatGPT doet het. De mooiste teksten worden gecreëerd, en je hoeft er bijna niks voor te doen. Klinkt goed, toch? Maar na een tijdje gebruik te maken van het programma, begon ik te merken dat ik zelf niet meer nadacht over iets wat ik heel graag doe: schrijven. Veel van mijn prompts begonnen met: “herschrijf”. De teksten die er vervolgens uitrolden, waren verbluffend. Mooi, maar niet van mij. En dus besloot ik andere prompts te gebruiken. Zo vraag ik nu aan ChatGPT of een tekst correct is geschreven. Het antwoord dat je dan krijgt, is veel interessanter. Er wordt gekeken naar grammatica, zinsopbouw, woordkeuze, et cetera. Daarbij krijg je een keurige opsomming van de dingen die je zou kunnen aanpassen. Op deze manier léér je ook nog van je fouten en zul je merken dat je schrijfvaardigheid verbetert. Toen ik onlangs vroeg of mijn tekst correct was, gaf ChatGPT zelfs aan dat het een goed geschreven stuk was, zonder fouten. Die stak ik natuurlijk in mijn zak.
Andere manieren om ChatGPT te gebruiken
ChatGPT kan natuurlijk voor veel meer worden ingezet dan taalcorrectie en -verbetering. Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het maken van logische structuren voor vergaderingen, verslagen of het maken van samenvattingen. Daarnaast kun je het gebruiken als technische ondersteuning. Het kan fungeren als gebruiksaanwijzing, bijvoorbeeld voor vragen als “hoe voeg ik een inbox toe aan mijn Outlook?”. Ook kun je vragen om tips om vaardigheden die relevant zijn voor jouw rol, te ontwikkelen.
De keerzijde van ChatGPT
Als dingen te mooi lijken om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Geldt dat ook voor kunstmatige intelligentie? Het antwoord daarop is ingewikkeld, maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je gebruikmaakt van ChatGPT. Zo kan de tool verouderde informatie met je delen. Daarnaast heeft de komst van AI ook impact op de arbeidsmarkt. Denk maar eens aan de chats die oppoppen op websites: vaak chat je met een chatbot en hierdoor zijn er minder klantenservicemedewerkers nodig. Bovendien heeft AI een beperkte emotionele intelligentie. Hoewel het soms lijkt alsof je met een echt persoon chat, moet je niet vergeten dat het niet ‘echt’ is. In sommige gevallen kun je verkeerd begrepen worden of een ongepaste reactie ontvangen.
Of ik deze blog zelf geschreven heb? Jazeker! En… met een klein beetje hulp van ChatGPT!
Conclusie
We kunnen wel stellen dat AI niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Over een aantal jaar zal het vele zaken van ons overnemen. Ik ben (in tegenstelling tot mijn eerste sceptische gedachte) nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. ChatGPT is een prachtige vorm van kunstmatige intelligentie die je veel werk uit handen kan nemen. Daarnaast moet je ervoor waken dat het je niet overnéémt. Gebruik het als ondersteuning en houd zelf de regie. Beperk je prompts om jezelf scherp te houden en blijf daarnaast ook zelf onderzoek doen. En af en toe is het gewoon ontzettend makkelijk om ChatGPT te vragen om een e-mail op te stellen, zodat jij tijd hebt voor iets anders.
Of ik deze blog zelf geschreven heb? Jazeker! En… met een klein beetje hulp van ChatGPT!