Terug naar blogoverzicht

Zijn ‘onderwijsmensen’ een bepaald type mensen?

Heb je dat ook wel eens, dat je in een restaurant zit en dat daar iemand werkt die echt geknipt is voor het vak? Zo iemand die van nature gastvrij overkomt, attent is en ziet wat de gasten nodig hebben. Die, ook als zijn humeur wat minder is, altijd die lach op zijn gezicht kan toveren. Want vriendelijkheid en vrolijkheid zijn nu eenmaal onderdeel van het werk in de horeca. En dan past zo iemand dus helemaal op die plek. Zo kijk ik de laatste tijd ook wel eens op mijn werk op de hogeschool rond. Zijn ‘onderwijsmensen’ ook een bepaald type mensen?

Typen definiëren

Een paar maanden geleden begon me wel een beetje te dagen dat dat waarschijnlijk wel zo is, ook in de ondersteunende functies. We deden met ons marketing en communicatieteam zo’n training waarbij je eerst een hele lange rits vragen moet beantwoorden waarna een rapport wordt opgesteld over wat voor type mens je bent en hoe je in je werk staat. Maar ook hoe je je verhoudt tot andere typen.

Blauw, rood, geel of groen?

Jouw type wordt gekoppeld aan een kleur: blauw, rood, geel of groen. In een notendop: rood is assertief, gaat recht op het doel af en is resultaatgericht. Niet teveel denken maar doen. Blauw is het rustige, misschien een beetje afstandelijke, analytisch ingestelde collega die eerst alle opties afgaat voor er keuzes worden gemaakt. Dan groen: de rustige, betrokken collega die zorgt dat alles in harmonie verloopt en die altijd streeft naar onderling begrip. En als laatste de gele collega. Extravert, creatief en altijd in voor gezelligheid. Het gele type benadert alles van een positieve en gelijkwaardige kant, maar is ook vaak met veel dingen tegelijk bezig.

Kort gezegd: we zijn een team waar harmonie, onderling begrip, gezelligheid en positiviteit overheerst.

Groene en gele eigenschappen

Welke twee typen het vaakst voorkwamen in ons team? Groen en geel, bijna allemaal. Op een enkele rode en blauwe collega na. Kort gezegd: we zijn een team waar harmonie, onderling begrip, gezelligheid en positiviteit overheerst. Nu hebben wij ook een heel leuk team, maar ik denk ook dat de eigenschappen van de groene en gele mensen wel heel goed van pas komen in het onderwijs. Niet alleen als je met leerlingen en studenten werkt, maar ook in de ondersteuning.

Aanpassingsvermogen

Je hebt vaak te maken met heel veel partijen die overal iets van (moeten) vinden, dus als het je van nature ligt om een beetje te schipperen, in te schikken en op zoek kunt gaan naar de juiste balans vinden is dat wel erg handig. Je werkt met studenten, die zich thuis moeten voelen op school. En daar draag jij je steentje aan bij. En omdat het in het onderwijs vaak hollen en stilstaan is, heb je wel een flinke dosis aanpassingsvermogen nodig.

In balans

Maar ons team kwam ook wel tot de conclusie dat we de blauwe en rode types ook wel hard nodig hebben. Rood is lekker to the point en weet van aanpakken. Rood let, samen met blauw, op de details. En dat willen geel en groen nog wel eens missen. Op hun beurt kunnen rood en blauw leren van groen en geel, omdat zij juist die harmonie en creativiteit waarborgen. Voor mezelf geldt dat ik vooral geel ben, met ook een blauwe kant. Dus aan de ene kant creatief en positief, maar ook een analyticus (‘meten is weten’) en iemand die niet overal zomaar in springt. Dus ik hou mezelf vaak in balans ;-).

Het is hartstikke belangrijk dat je verschillende typen collega’s om je heen hebt.

Herkennen van types

Je kunt zo’n analyse natuurlijk niet op iedereen die in het onderwijs werkt loslaten, maar wat ik leerde van die sessies is het herkennen van bepaalde typen mensen. Die horecamedewerker bijvoorbeeld, die ook veel geel en groen nodig heeft. Maar ook in het onderwijs kom je veel mensen tegen die keihard werken om voor de studenten een zo prettig mogelijk onderwijsklimaat te scheppen.

Gevoelsmensen

Een plek waar veel ‘gevoelsmensen’ werken die helemaal opgaan in hun werk en het allemaal zo goed mogelijk willen regelen. Maar juist door dat ‘hollen en stilstaan’ is op sommige momenten in het jaar de werkdruk zo hoog dat niet iedereen daar tegen bestand is. Vandaar dat het hartstikke belangrijk is dat je verschillende typen collega’s om je heen hebt. Die, als je even te hard gaat, op de rem kunnen trappen en zegt: ‘wat ben je nu eigenlijk allemaal aan het doen? Ga eerst eens even rustig zitten en zet alles op een rijtje voor je verder gaat.’ Of mensen die als dingen te traag verlopen ook eens de knuppel in het hoenderhok kunnen gooien om tot een doorbraak te komen. Of degenen die juist gezelligheid en harmonie brengen in een team.

En ons team? We zijn van plan om nog heel lang in het onderwijs te blijven werken, maar met ons overwegend groen/gele profiel kunnen we altijd nog de horeca in!