Terug naar blogoverzicht

Ziek zijn

Het overkomt de beste: ziek zijn. Hogeschooldocenten zijn net mensen. Veel ‘ziekzijn’ gaat over werkstress en piekbelasting. Maar de griepgolf heeft ons werkveld ook getroffen. En als je dan een week, of twee (uitzieken hoor) weer aan het werk wilt, dan komt er weer een virus langs, want griep-patiënten zijn kwetsbaar. Maar docenten zijn eigenwijs, want er wacht nog genoeg werk. En we voelen ons verantwoordelijk. De les die ik niet kan geven moet door een andere collega gegeven worden. Zo simpel is het wel. In hoge uitzondering vervalt een les die dan later ingehaald (en in drukke schema’s ingepast) moet worden. Kortom, het is erg belangrijk om elkaar te steunen en dingen voor elkaar over te hebben.

De les die ik niet kan geven moet door een andere collega gegeven worden. Zo simpel is het wel

Cultuur

Een belangrijk aspect daarbij is cultuur. Ik kan natuurlijk nooit namens alle verschillende hogescholen in Nederland of afdelingen binnen Windesheim praten. Ik hoop dat ze allemaal zo draaien als mijn HBO-ICT in Zwolle. Ik ben al drie weken vanwege een fysiek probleem thuis. Ziek zijn is gedoe en kent vele facetten. Dat collega’s in staat en bereid zijn colleges over te nemen, is er slechts één. Coaching van projectteams en afstudeerders is een andere. Deze laatste groep moet op tijd feedback krijgen op hun voortgang. Een weekje niet is overkomelijk. Een paar weken is riskant. Daar ligt dus nog wel mijn aandacht. Desnoods een gesprek via Skype of wat tips via email.
Aan de andere kant, langdurig ziek zijn kent de noodzaak om afstand te nemen. En dat zeggen de HR-specialisten ook, 100% afstand nemen, geen mail, Skype of app-verkeer. Die laatste is moeilijk. Dat 100% uitzetten is erg moeilijk. De goedbedoelde berichtjes van collega’s en studenten zijn de eerste dagen prettig. Maar daarna is afstand nemen, concentreren op beter worden en uitrusten veel belangrijker.

Het zijn gelukkig ‘rustige’ weken

De draad weer oppakken

Na een verplichte rustperiode moet ik de draad weer oppakken. Mail wegwerken, afspraken inplannen en directe collega’s geruststellen dat het weer beter gaat en goed komt. Eerst halve dagen om te kijken hoe de energie zich verhoudt. Gek, je bent er maar even uit en toch is het ritme snel weggezakt. Ik ga weer aan de slag met de afstudeerders en teams die met toffe projecten bezig zijn. Het zijn gelukkig ‘rustige’ weken.

Reacties

[…] komt op pagina 93 een simpel modelletje waar ik de afgelopen tijd veel gebruik van heb gemaakt. Ziek zijn en de oorzaak zoeken, zet je aan het denken en handelen:) Het is een gedragsmodel dat ontwikkeld is […]