Terug naar blogoverzicht

Witwassen

We zitten in de knel. Er is onvoldoende personeel, er zijn onvoldoende leraren, onvoldoende kamers voor jongeren en ga zo maar door. Daarnaast moet de witte was ook nog gedaan worden! Hoe dan?

De witte was

In het dorp waar ik woon, zit sinds jaar en dag een hele degelijke zaak in elektrische en huishoudelijke apparaten, een lokaal begrip, klantvriendelijk, deskundig en een service waar online zaken niet aan kunnen tippen. Toen mijn wasmachine een paar maanden geleden begon te lekken, ik net een hele berg witte was had en we de oorzaak van het probleem niet konden vinden, stuurde de winkel vrij vlot een jongeman (die weliswaar constateerde dat het probleem zich in de afvoerpijp bevond…maar toch, hij kwam en hielp ons verder).

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat het heel erg gaat knellen in allerlei sectoren.

Het gaat knellen

Onlangs las ik in de lokale krant dat de winkel met de bijbehorende servicedienst ophoudt te bestaan. De reden is niet de teruglopende klandizie, de reden is het gebrek aan personeel. De eigenaar kon geen servicemonteurs meer krijgen. De laatste (de jongen die ook nog bij ons was geweest) was weggekaapt door koelblauw en er was dus echt niemand meer te vinden om het over te nemen. Er wordt enorm geïnvesteerd om meer jonge mensen voor technische opleidingen te laten gaan maar dan heb je ook meer (kundige) leraren nodig en die zijn ook bijna niet meer te krijgen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat het heel erg gaat knellen in allerlei sectoren.

Recruiters die recruiters werven

Ik hoorde van een kennis dat er zelfs al recruiters zijn voor het werven van recruiters. Recruiters kunnen misschien nog talenten uit allerlei hoekjes en gaten opsporen maar er is natuurlijk veel meer nodig. Hadden we 20 jaar geleden al moeten maar ook kunnen voorzien waar het zou gaan knellen?

Reizen in plaats van studeren

In gesprekken met studenten merk ik dat de banenkans niet meer zo’n issue is bij het maken van keuzes. Ze kunnen immers overal aan de slag en vaak krijgen ze tijdens de stage al een vaste baan aangeboden die ze vervolgens ook gewoon afslaan. Ik heb de indruk dat studenten met alle huidige gunstige vooruitzichten t.a.v. werk juist ook kiezen voor een tussenjaar om bijvoorbeeld te reizen in plaats van te studeren. Een kamer is toch niet te krijgen en als ze terugkomen kunnen ze zo weer kiezen uit een heel scala van bijbaantjes en zijn ze ook weer heel erg welkom bij de regionale onderwijsinstellingen. Geef ze dus eens ongelijk.

We moeten dus nu al studenten gaan opleiden die zelfreinigend textiel kunnen uitvinden.

Banen van de toekomst

Een enkeling vraagt zich nog wel af wat de banen van de toekomst zijn. Vooral ouders die meekomen naar voorlichtingen willen dat graag weten. Nano-timmerman, virtual reality coach, smarthome-technicus en cybersafety-adviseur zijn voorbeelden van toekomstbanen, maar die zijn er ook al. Wat zal het dan zijn over 20 jaar?

Toekomstbestendige oplossingen

Ik denk weer aan de servicemonteur die dan op afstand kan zien waarom mijn wasmachine het niet doet, maar misschien hebben we tegen die tijd wel zelfreinigende kleding en helemaal geen wasmachines meer nodig. Goh, dat zou mooi zijn dat scheelt ook in de energierekening en het is beter voor het milieu. We moeten dus nu al studenten gaan opleiden die zelfreinigend textiel kunnen uitvinden. Een grapje natuurlijk en vooral ingegeven door mijn gruwelijke hekel aan (wit)wassen maar dit soort innovatief denken, in alternatieve en toekomstbestendige oplossingen, is wat mij betreft een van de belangrijkste skills van de toekomstige professionals en de student van nu.