Terug naar blogoverzicht

We gaan er weer voor

Bijna zes weken een lege agenda. Een vrijwel lege e-mailbox. Een vrijwel verlaten schoolgebouw. En nu…gaan we er weer voor. Op de eerste werkdag worden de vakantie-avonturen gedeeld. Soms prettig en soms minder prettig. Mooie reisverhalen en veel geklus en verbouwingen. Zes weken is een lange periode.

Voorbereiden

De eerste week, soms twee weken, moet er voorbereid worden. Iedere docent heeft verschillende aandachtsgebieden. Materiaal moet worden afgerond en gepubliceerd. We richten nieuwe ruimtes in. Het instroomteam, verantwoordelijk voor het Propedeuse-jaar, wacht een ongekend drukke tijd die begint met de Bruisweken. De Zwolse introductieweek. Maandag 4 september stromen een kleine 600 verse hbo-ICT-studenten de klaslokalen in waar hun lessen Functioneel Ontwerp, Databases of Webprogrammeren te wachten staan.

Er meteen vol in

Niet iedereen heeft het geluk van deze ‘rustige’ introductie. Er zijn afstudeer-herkansingsassessments. De druk staat er voor student en examinator al direct op. De roosteraars, eigenlijk iedereen van het Bedrijfsbureau, maken overuren. Klassenlijsten, inschrijvingen definitief maken, materiaalbanken moeten gepubliceerd en de roosters moeten kloppen en beschikbaar komen. Om maar een paar taken te noemen.

Lokalen moeten gesprokkeld worden op de campus en daarbuiten. Naast de Windesheimlocatie zit een deel van ons onderwijs in een bedrijfsverzamelgebouw, Hanz. Zo is de minor Serious Gaming (038games), die we samen doen met Cibap, een MBO-opleiding voor de creatieve industrie en verbeelding, daar vanaf 4 september met 45 studenten gehuisvest.

Groeien brengt nieuwe collega’s

We verwelkomen ook weer nieuwe collega’s. De leerlingenaantallen groeien en blijven dat ook de komende jaren doen. Dus we nemen mensen aan. Ze worden toegevoegd aan teams die ook weer uit hun jasjes, en kamers, barsten. Ze krijgen een mentor en gaan hun plek bij collega’s en studenten veroveren.

Alsof dat niet genoeg is, bereiden een aantal van ons zich inhoudelijk voor op nieuwe colleges

Na januari, na de accreditatie, zullen we nieuwe teams gaan maken. Kleinere, die ook weer kunnen groeien. Die een plek zijn waar je je verhalen kwijt kunt. Waar je samen aan onderdelen van opleidingen werkt.

Mijn team, het Keuzesemester- en Afstudeerteam, heeft ooit gekozen voor één grote tafel. Geen eigen, vaste werkplekken. De extra ruimte is bezet door een gezellig en jaloersmakend oranje bankstel. Bij de opstart van het jaar zijn we er veel, maar als de lessen gestart zijn, wordt dat snel minder. Komen er nieuwe teams, dan is weer de vraag hoe we deze cultuur vast kunnen houden.

Inhoudelijke vernieuwing

Alsof dat niet genoeg is, bereiden een aantal van ons zich inhoudelijk voor op nieuwe colleges. Het gaat niet heel hard, maar de inhoud wordt wel regelmatig vernieuwd en uitgebreid. Er is een nieuwe module Data Sciences. En een semester voor het tweede jaar, met name voor de Business IT & Management (BIM) studenten rondom Big Data, data-analyse, programmeren met Python, e.d. Veel bedrijven vinden dat interessant en hebben opdrachten geformuleerd waar studenten mee aan de slag kunnen. Of bedrijven dragen inhoudelijk bij aan het verzorgen van colleges of workshops.

De vakantieherinneringen, in mijn geval aan Japan, zijn al weer wat op de achtergrond. We proberen zen te blijven voor de komende paar erg drukke weken. Werkse allemaal in het hbo en succes met alle nieuwe (en oude) studenten.

Benieuwd naar nog meer praktijkverhalen?  Lees hier hun verhalen.