Terug naar blogoverzicht

Vakantie

Dit keer een kortere blog, want we hebben net de zomervakantie achter de rug. Vakantie: daar staat het onderwijs ook om bekend. Een mooi onderwerp voor een blog dus.

Vijf weken!?

Mijn zomervakantie is vijf weken lang. “Heb jij vijf weken vakantie?!” Ja, ik heb vijf weken vakantie. Heerlijk. En handig, want er hoeft natuurlijk bijna geen opvang voor de kinderen geregeld te worden. Als je zegt dat je in het onderwijs werkt, krijg je steevast een reactie op de lengte van de vakanties: “Jij hebt dan zeker zes weken zomervakantie? Nee hoor, ik heb vijf weken vakantie.” Het nadeel is wel dat je niet je eigen vakantieperiodes kunt bepalen. De vakanties liggen vast en vallen altijd in het hoogseizoen. Maar goed, daar hoor je mij niet over klagen.

Heb jij vijf weken vakantie?!” Ja, ik heb vijf weken vakantie. Heerlijk.

Maar voor het zover is

Het is altijd mijn voornemen om alle taken, indien mogelijk, af te ronden in de laatste week voor de vakantie en op de laatste dag voor de vakantie vooral tijd te hebben om op te ruimen. Deze zomer zijn we naar een andere locatie verhuisd, dus dit keer moesten er ook verhuisdozen ingepakt worden. Omdat we steeds meer digitaal gaan werken, kost het opruimen van al het papierwerk steeds minder tijd en wordt mijn kastinhoud steeds kleiner. De digitale kast wordt daardoor echter wel steeds groter.
Mijn voornemen wordt overigens zelden realiteit. De eerste week van de vakantie ben ik toch nog wat aan het afronden en de laatste mailtjes aan het verwerken. Geen volle week, dat niet. Even rustig afbouwen. En de rest van de vakantie lukt het mij heel goed mijn werk opzij te zetten. Het helpt natuurlijk dat het merendeel van de collega’s ook lekker van de vakantie aan het genieten is.

Bezinnen

De zomervakantie brengt veel tijd en ruimte met zich mee voor ontspanning. Je hebt echt de tijd om het werk los te laten. En dat geeft ook ruimte in je hoofd voor bezinning: wat heb ik het afgelopen jaar gedaan? Wat heb ik bereikt en wat is me niet gelukt? Wat zijn mijn plannen en wensen voor het komende studiejaar? Wat zijn nieuwe uitdagingen, klussen of projecten waar ik straks mee aan de slag ga? Welke nieuwe collega’s zal ik ontmoeten?

Samen uit, samen thuis

Ik vind dat er wel een mooie dynamiek aan deze zomervakanties zit. De meeste collega’s zijn tegelijkertijd vrij. Uitgezonderd collega’s die door de drukte doorwerken of door een specifieke taakinhoud op een ander moment vakantie kunnen of moeten hebben. We zijn allemaal bezig om aan het einde van het studiejaar alles af te ronden en op te ruimen. Er vinden volop teamuitjes plaats in de laatste week voor de vakantie. En daarna vertrekt iedereen. Op vakantie naar het verre zuiden, het mooie noorden of lekker in de achtertuin. En na de zomervakantie starten we tegelijkertijd weer met werken, vertellen we elkaar vakantieverhalen en treffen we de laatste voorbereidingen voor een nieuwe studiejaar. En die energie voel je in het gebouw.

Mijn voornemen wordt overigens zelden realiteit.

Doet de PC het nog?

Want na vijf weken is het toch echt weer zover. De vakantie zit erop, het werk gaat weer beginnen. Op de eerste dag probeer ik altijd rustig op te starten en de ontspanning zo lang mogelijk vol te houden. Dat lukt het ene jaar beter dan het andere. Naast het delen van vakantieverhalen, is het afwachten of de pc het nog doet en of de koffie uit de automaat nog net zo lekker smaakt. Soms is het even goed graven of ik die ene taak nu wel of niet al gedaan had. Gelukkig meestal wel, wat een teken is dat ik het werk toch echt goed hebben kunnen loslaten in de zomer. Er vinden opstartvergaderingen plaats en dit jaar mochten we na de verhuizing dozen zoeken, stofzuigen, kasten versjouwen, planken inrichten en werkplekken toe-eigenen.

De eerste studenten

Ook worden al snel de eerste studenten gesignaleerd. Het is elk jaar weer een wedstrijd wie de eerste student spot. De eerste paar dagen is het in het gebouw nog redelijk rustig, maar dan starten de introducties en komt er meer leven in de brouwerij. Lipdubs die worden opgenomen door verklede studenten, gangen vol meterslange ‘kettingen’ van jassen en tassen, veel gekleurde shirtjes, marktkraampjes waar pennen gescoord kunnen worden, fietsende colonnes buiten op straat en verdwaalde studenten in een uithoek van het gebouw. Inmiddels zijn de introducties voorbij, zijn de lessen gestart en draait alles weer op volle toeren.

Aftellen

En nu …is het aftellen naar de volgende vakantie: de herfstvakantie. Veel werkplezier!