Terug naar sectoren

Werken binnen de hbo-sector Sociale studies

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Sociale studies?

In het kort:

  • een inhoudelijk leuke job in een sector die volop in beweging is
  • werken met (jonge) mensen
  • een fijne werksfeer
  • een blijvende band met de praktijk
  • een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Volop in beweging
Sociale werkers in welzijn en maatschappelijke dienstverlening, de GGZ, Gehandicaptenzorg en Jeugdzorg. Maar ook pastoraal werkers, toegepast psychologen en vaktherapeuten. Niemand kan er omheen: er is een enorme transitie gaande in het werkveld. De decentralisatie van het sociaal beleid van rijk naar gemeenten vraagt van alle professionals een nieuwe manier van denken en werken. Voor de achttien hogescholen in Nederland die hogere sociale studies aanbieden, is het de uitdaging om dit nieuwe type professional op te leiden. Kom jij ons versterken? De sector Sociale studies heeft je veel moois te bieden.

‘Moet ik een onderwijsbevoegdheid hebben om te kunnen solliciteren als hbo-docent?
Je moet bereid zijn om een basiskwalificatie didactische vaardigheden te behalen. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool.

Bekijk wat je nog meer in huis moet hebben om hbo-docent te worden.

Fijn dat je graag met mensen werkt
Als hbo-docent sta je aan de basis van de professionals van de toekomst. Reflective practitioners die vlot hun plek vinden in de transities die gaande zijn. Je bent het al gewend om met mensen te werken. Sterker nog, daar ligt je hart waarschijnlijk voor een groot deel. Juist die kwaliteit kun je naar hartenlust inzetten binnen het hbo. Met jouw ervaring uit het werkveld breng je de praktijk nóg dichterbij voor studenten. Een prachtige basis voor doorleefd onderwijs.

Uitgelicht: docent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaap Roose

Hij studeerde zelf Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Na een aantal banen waarin werken met jongeren, begeleiden en organiseren centraal stonden, doceert hij nu zelf MWD. ‘Ik zie wel een link tussen mijn functie als sociaal werker en het werken met studenten. Studenten zitten in een fase waarin ze ontzettend veel leren en vaak ook een persoonlijke ontwikkeling doormaken. Ik vind het mooi om daarbij een coachende rol aan de zijlijn te hebben. Ook zélf leer ik nog dagelijks nieuwe dingen. Alleen al door afstudeeronderzoeken te begeleiden.’

Meer lezen

Met de werksfeer zit het wel goed
Onderzoek heeft het aangetoond: medewerkers binnen het hoger beroepsonderwijs zijn meer tevreden dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.

Hoeveel studenten kiezen voor een hogere sociale studie?
In totaal staan zo’n 50.000 studenten ingeschreven bij hogere sociale studies, verzorgd door achttien hogescholen verspreid over Nederland. Jaarlijks stromen ongeveer 11.000 nieuwe studenten in.

De praktijk blijft in beeld
Ga je aan de slag binnen het hbo? Dan blijft de praktijk in beeld. Een goede verbinding met de beroepspraktijk komt het onderwijs alleen maar ten goede. Je kunt een baan als hbo-docent combineren met een baan in de beroepspraktijk. Lectoraten en opleidingen in de sector Sociale studies werken veel samen met het werkveld en vaak ook gemeenten in Werkplaatsen Sociaal Domein (een landelijk dekkend netwerk), Academische werkplaatsen Jeugd, SIA RAAK projecten en in andere regionale netwerken.

Uitgelicht: docent en praktijkonderzoeker Joan van den Ende

Ze studeerde Pedagogische wetenschappen, werkte in het hbo, maakte een uitstapje naar het bedrijfsleven en als zelfstandige. En kwam weer terug naar het hbo: ‘Van vooral lesgeven ben ik vrij snel curricula mee gaan ontwikkelen, kreeg ik coördinerende taken, maakte ik de stap naar de Masteropleiding en ben ik onderzoek gaan doen. Ik hou enorm van de verbinding met de praktijk. Daarnaast biedt het hbo je veel vrijheid en de mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen.’

Meer lezen

Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!

Nieuwsgierig geworden? Deze droombanen binnen de sector Sociale studies wachten op jou!Praktijkverhalen binnen 'Sociale studies'

‘Na 5 jaar weer iets nieuws? Dat kan in het hbo!’

Sietske Rienks Opleidingsdocent, coördinator en supervisor
Lees het verhaal van Sietske
Erick Wijsman Docent Social Work

'Ik leer mijn studenten eerst stil te staan bij zichzelf. Dat vind ik soms belangrijker dan met de ander bezig te zijn'.

Ernst Slappendel Docent Social Work

'Als je het studenten zou vragen......ja, dan ben ik wel iemand die streng kan zijn'.

Alle praktijkverhalen