Werken binnen de hbo-sector Sociale studies
Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Sociale studies?
In het kort:
- een inhoudelijk leuke job in een sector die volop in beweging is
- werken met (jonge) mensen
- een fijne werksfeer
- een blijvende band met de praktijk
- een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
Volop in beweging
Sociale werkers in welzijn en maatschappelijke dienstverlening, de GGZ, Gehandicaptenzorg en Jeugdzorg. Maar ook pastoraal werkers, toegepast psychologen en vaktherapeuten. Niemand kan er omheen: er is een enorme transitie gaande in het werkveld. De decentralisatie van het sociaal beleid van rijk naar gemeenten vraagt van alle professionals een nieuwe manier van denken en werken. Voor de achttien hogescholen in Nederland die hogere sociale studies aanbieden, is het de uitdaging om dit nieuwe type professional op te leiden. Kom jij ons versterken? De sector Sociale studies heeft je veel moois te bieden.
Bekijk wat je nog meer in huis moet hebben om hbo-docent te worden.
Fijn dat je graag met mensen werkt
Als hbo-docent sta je aan de basis van de professionals van de toekomst. Reflective practitioners die vlot hun plek vinden in de transities die gaande zijn. Je bent het al gewend om met mensen te werken. Sterker nog, daar ligt je hart waarschijnlijk voor een groot deel. Juist die kwaliteit kun je naar hartenlust inzetten binnen het hbo. Met jouw ervaring uit het werkveld breng je de praktijk nóg dichterbij voor studenten. Een prachtige basis voor doorleefd onderwijs.
Hij studeerde zelf Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Na een aantal banen waarin werken met jongeren, begeleiden en organiseren centraal stonden, doceert hij nu zelf MWD. ‘Ik zie wel een link tussen mijn functie als sociaal werker en het werken met studenten. Studenten zitten in een fase waarin ze ontzettend veel leren en vaak ook een persoonlijke ontwikkeling doormaken. Ik vind het mooi om daarbij een coachende rol aan de zijlijn te hebben. Ook zélf leer ik nog dagelijks nieuwe dingen. Alleen al door afstudeeronderzoeken te begeleiden.’
Met de werksfeer zit het wel goed
Onderzoek heeft het aangetoond: medewerkers binnen het hoger beroepsonderwijs zijn meer tevreden dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.
De praktijk blijft in beeld
Ga je aan de slag binnen het hbo? Dan blijft de praktijk in beeld. Een goede verbinding met de beroepspraktijk komt het onderwijs alleen maar ten goede. Je kunt een baan als hbo-docent combineren met een baan in de beroepspraktijk. Lectoraten en opleidingen in de sector Sociale studies werken veel samen met het werkveld en vaak ook gemeenten in Werkplaatsen Sociaal Domein (een landelijk dekkend netwerk), Academische werkplaatsen Jeugd, SIA RAAK projecten en in andere regionale netwerken.
Ze studeerde Pedagogische wetenschappen, werkte in het hbo, maakte een uitstapje naar het bedrijfsleven en als zelfstandige. En kwam weer terug naar het hbo: ‘Van vooral lesgeven ben ik vrij snel curricula mee gaan ontwikkelen, kreeg ik coördinerende taken, maakte ik de stap naar de Masteropleiding en ben ik onderzoek gaan doen. Ik hou enorm van de verbinding met de praktijk. Daarnaast biedt het hbo je veel vrijheid en de mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen.’
Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!