Terug naar sectoren

Werken binnen de hbo-sector Onderwijs

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Onderwijs?

In het kort:

  • uitdagend werk met carrièreperspectief
  • een fijne werksfeer
  • een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
  • een blijvende link met de praktijk
  • een rol van betekenis

Een nieuwe stap in je loopbaan
Werk je in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo en overweeg je een overstap naar een lerarenopleiding in het hbo? Of ben je pedagoog, onderwijskundige of juist een vakspecialist en wil je je kennis inzetten voor het onderwijs? Als je toe bent aan een nieuwe stap, graag werkt met jong volwassenen die net als jij een passie hebben voor het onderwijs én hen wilt begeleiden in hun ontwikkeling tot een goede leraar, dan biedt het hbo je mooie mogelijkheden. Zowel qua salaris als de ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen.

Goede werksfeer gegarandeerd
Met de werksfeer zit het wel goed binnen het hbo. Onderzoek toont aan dat medewerkers binnen het hoger beroepsonderwijs meer tevreden zijn dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.

Uitgelicht: Docent Lerarenopleiding VO Nederlands, Floor van Renssen

Ze studeerde Nederlands en deed daarna een promotieonderzoek. Inmiddels werkt ze met veel plezier als hbo-docent en als docent/onderzoeker binnen een kenniskring. ‘Ik geniet van de dynamiek en de gesprekken in de lessen. De studenten zien groeien. We hebben de leukste studenten die er zijn; ze willen zelf ook leraar worden! Het hbo biedt je veel kansen voor verdieping en ontwikkeling van jezelf als je daarin een beetje ondernemend bent. Verder ben ik heel blij met de werksfeer: binnen ons domein werken zeer bevlogen en betrokken mensen.’

Meer lezen

Blijf jezelf uitdagen
In het hbo blijf je jezelf ontwikkelen. In je vak, maar je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag als docent/onderzoeker binnen een kenniskring. Lectoraten voeren praktijkgericht onderzoek uit. Daarnaast zijn er de opleidingsscholen: samenwerkingsverbanden van lerarenopleidingen en scholen. Binnen deze verbanden wordt ook gezamenlijk onderzoek verricht waarin je een rol kunt spelen.

Wat verdien je in het hbo?
Je kunt rekenen op een goed salaris (zie hieronder) én secundaire arbeidsvoorwaarden. Hogescholen hebben een gezamenlijke CAO: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.

Hoeveel verdien je eigenlijk als hbo-docent?
Ruim 80% van de hbo-docenten verdient gemiddeld € 47.000 tot € 74.000 bruto per jaar.

Voeten in de praktijk
Lesgeven aan een lerarenopleiding én zelf voor de klas staan. Het is een combinatie die vaak voorkomt. Sterker nog, sommige hogescholen hebben er bewust beleid op ontwikkeld. Bijvoorbeeld in de vorm van zogenaamde stages: je bent dan in dienst van de hogeschool, maar wordt voor een paar maanden ‘uitgeleend’ aan het vmbo om les te geven. Of andersom.

Last but not least
In het hbo wordt maar liefst 90% van alle leraren in Nederland opgeleid. Ga je werken binnen een lerarenopleiding, dan heb je kortom een rol van betekenis. Een functie met maatschappelijke relevantie.

Hoeveel studenten kent het hoger pedagogisch onderwijs?
Op dit moment zijn dat ruim 58.500 studenten. De opleiding tot leraar basisonderwijs is de grootste met zo’n 24.000 studenten. Ruim 26.900 studenten volgen een tweedegraads lerarenopleiding in een specifiek vak om les te geven in het voortgezet onderwijs of in het mbo of bve. De eerstegraads vakmasters en educatieve masters (zoals de Masters Special Educational Needs of Leren en Innoveren) samen zijn goed voor ruim 7.100 studenten – dat is meer dan de helft van alle masterstudenten in het hbo!

Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees hier verder!

Nieuwsgierig geworden? Deze droombanen binnen de sector Onderwijs wachten op jou!Praktijkverhalen binnen 'Onderwijs'

Ik blijf mijzelf uitdagen en nieuwe kansen pakken

Hanna Drenth HRD-adviseur
Lees het verhaal van Hanna

‘Geslaagde overstap naar het hbo’

Patrick Sins Lector Vernieuwingsonderwijs
Lees het verhaal van Patrick

‘Geen dag is hetzelfde en dat past bij mij’

Daphne van Buyten Coördinator Thomas More Academie
Lees het verhaal van Daphne
Alle praktijkverhalen