Terug naar sectoren

Werken binnen de hbo-sector Economie

Er zijn 10 goede redenen om hbo-docent te worden, maar wat kun je verwachten als je aan de slag gaat binnen de sector Economie?

In het kort:

  • een uitdagende job, waarin je ook nog eens flexibel kunt werken
  • een goed salaris en onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden
  • een fijne werksfeer volgens de ervaringsdeskundigen
  • de mogelijkheid om onderwijs en beroepspraktijk te combineren
  • volop ruimte om je vak verder te ontwikkelen

Ondernemerschap voorop
Het hoger economisch onderwijs vormt de grootste van de zeven hbo-sectoren. Economie dekt een brede lading en loopt van finance, commerce, management en hospitality tot communicatie en recht. Algemene uitspraken doen is dan ook lastig, maar één ding staat als een paal boven water: ondernemerschap is een rode draad. De cultuur van ondernemerschap is binnen alle domeinen en opleidingen te proeven – daarin vervult Economie zelfs een voorbeeldrol voor andere sectoren. Onderneem je zelf of werk je binnen een bedrijf én wil je bijdragen aan de vernieuwing van de beroepspraktijk? Dan kun je je hart ophalen binnen de hbo-sector Economie.

Waarom zou ik mijn dynamische functie inruilen voor een baan binnen het hoger beroepsonderwijs?
Omdat het hbo staat voor dynamiek, interactie en samen ontwikkelen en experimenteren. Economie is een wendbare sector in ontwikkeling, die wendbare professionals voor de toekomst opleidt.

Flexibel aan de slag met actuele thema’s
Internationalisering. Technologie en innovatie. Duurzaamheid. Het zijn hot topics in de wereld – en dus ook binnen het hbo. Vakspecialisten die hun kennis, kunde en praktijkervaring de hogeschool in brengen zijn van harte welkom. Van the internet of things tot nieuwe duurzame business modellen – voor elk specialisme is er wel een plek op één van de twintig hogescholen in Nederland die hoger economisch onderwijs bieden. Je krijgt alle ruimte om voorop te blijven lopen in je vak en te experimenteren met nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Wil je daarbij flexibel werken? Een deeltijdaanstelling, of deels vanuit huis en deels op de hogeschool werken… het hbo biedt veel mogelijkheden.

Moet ik een onderwijsbevoegdheid hebben om te kunnen solliciteren als hbo-docent?
Je moet bereid zijn om een basiskwalificatie didactische vaardigheden te behalen. Je krijgt hiervoor tijd en geld van de hogeschool.

En het salaris?
Binnen het hbo kun je rekenen op een goed salaris (zie hieronder). De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zelfs concurrerend te noemen. Hogescholen hebben een gezamenlijke CAO: pensioen, vakantiegeld en -dagen en je ziektekostenverzekering zijn uitstekend geregeld. Ook ontvang je een eindejaarsuitkering in de vorm van een volledige 13e maand.

Zoveel verdient het toch niet als hbo-docent?
Ruim 80% van de hbo-docenten verdient gemiddeld € 47.000 tot € 74.000 bruto per jaar.

Goede werksfeer gegarandeerd
Met de werksfeer zit het wel goed binnen het hbo. Dat blijkt ook uit onderzoek: medewerkers zijn meer tevreden dan landelijk gemeten wordt in andere sectoren. Hbo-medewerkers zijn zeer positief over het plezier in het werk, de onderlinge collegialiteit en de vrijheid en afwisseling in hun werk.

Uitgelicht: Karin Dassen, Docent Bedrijfseconomie bij Zuyd Hogeschool

‘Ik heb vijftien jaar bij ING Bank gewerkt, later nog een internationale functie bij Van Lanschot Bankiers gehad. Dan ondervind je aan den lijve hoe snel de wereld verandert. Ook het onderwijs zie je veranderen. En precies daar ligt mijn passie: de ontwikkelingen die je ‘buiten’ ziet plaatsvinden, vertalen naar het onderwijs. Ik kwam terecht in een team van kundige professionals die aan elkaar gewaagd zijn. Die het belang van de studenten voorop zetten en samen de klus klaren. Daarnaast ervaar ik veel ruimte voor ondernemerschap binnen de hogeschool.’

Meer lezen

Nieuwsgierig?
Als je werkt als docent is geen dag hetzelfde. Je zet jonge mensen met jouw kennis en praktijkervaring aan tot nadenken. Zij zullen je uitdagen en scherp houden. Samen werk je aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor praktische vraagstukken. Je ontwikkelt dus ook je eigen talenten en expertise. Die je bovendien weer kunt toepassen in de praktijk. Wil je weten hoe je hbo-docent wordt? Lees wat je in huis moet hebben!

Nieuwsgierig geworden? Deze droombanen binnen de sector Economie wachten op jou!



Praktijkverhalen binnen 'Economie'

Sara Hanna Docent Urban Studies

'Ik krijg veel energie van het Stadslab.'

‘Veel informeler contact met studenten, vergeleken met China’

Maerhaba Yishake Docent
Lees het verhaal van Maerhaba

‘Ik heb me nog nooit zo vrij en ondernemend gevoeld als sinds ik in het onderwijs werk’

Frank Evers Docent Marketing en Nieuwe Media
Lees het verhaal van Frank
Alle praktijkverhalen