Riet Borg
Riet Borg
Manager HR
Werkzaam bij Hogeschool Viaa

‘Deel van het MT én zelf met de voeten in de klei’

Ze werkt sinds 1999 bij Viaa. In eerste instantie op de afdeling Financiën, met daarnaast af en toe wat personele werkzaamheden. In 2004 ging het kriebelen, op haar vierenveertigste besloot ze om in deeltijd Personeel & Arbeid te gaan studeren. Gedurende deze studie bouwde ze, samen met andere collega’s, een afdeling P&O op binnen Viaa. Zelf groeide ze uit van P&O-medewerker tot haar huidige functie.

Levenservaring
‘Je neemt je hele levenservaring mee naar de hogeschool. Ik ben ooit gestart met een opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige, maar rolde het bankwezen in en werkte nog bij een reisbureau. Hoe ik me bij Viaa heb kunnen ontwikkelen, zegt wel iets over het hbo: als je je profileert en kansen wilt zien en nemen, is er ruimte om door te groeien. Mijn huidige functie past me als een jas.’ Ze is manager HR én van de strategisch adviserende stafdiensten (zoals kwaliteit en marketing). Samen met de facilitair manager, drie academiedirecteuren en de voorzitter van het CvB maakt ze deel uit van het Beleidsoverleg, ofwel managementteam.

Spil
Door deel uit te maken van het MT én zelf met de voeten in de klei te staan, is ze goed op de hoogte van alles wat er speelt. ‘Ik denk overal over mee. Dat gaat van strategische personeelsplanning voor onze academies of muurtjes slechten tussen opleidingen tot personeelsleden die niet lekker in hun vel zitten. We proberen strategisch advies integraal te maken en goed op elkaar in te haken als team.’ Om dat nog beter te begeleiden, volgde ze een leergang Verandermanagement aan de AOG/RUG.

Klein wonder
Ze haalt een stuk zingeving uit haar werk. ‘Je helpt mee om goede professionals het werkveld in te krijgen. Ik heb niet veel direct contact met studenten, maar zorg er graag voor dat het primaire proces goed loopt.’ Ze koos bewust voor het hbo. ‘De leeftijdsgroep van jongvolwassenen spreekt me erg aan. Hoe ze binnenkomen en weer weggaan – het is bijna een wonder wat er in de tussentijd gebeurt! Er is hier altijd reuring. Ik moet er niet aan denken om vooraf elke dag te weten wat er gaat gebeuren. En werken op onze hogeschool is wat gemoedelijker, minder ‘hard’ dan in de commerciële wereld.’

Schakelen
Uniek aan Viaa vindt ze de korte lijnen en onderlinge betrokkenheid. ‘Dat heeft ook te maken met onze identiteit en kleinschaligheid. Ik vind de sfeer hier goed, informeel.’ Hoe staat het met de werkdruk? ‘Ik werk regelmatig over, maar haal er veel meer uit dan ik er naartoe breng. Af en toe word ik wel moe van het geschakel tussen de verschillende aandachtsgebieden, maar dat is tegelijk de charme van mijn functie.’