Frouke Mutsaerts
Frouke Mutsaerts
Coördinator Opleidingsorganisatie Venlo
Werkzaam bij HAS Hogeschool

Een helicopterview over de hele organisatie

Van jongs af aan heeft ze een passie voor dieren. Ze studeerde Dier- en veehouderij aan de HAS en werkt sinds 2011 op deze hogeschool. De dieren hebben nu vooral privé haar aandacht. In haar werk kan ze ook een andere passie kwijt: regelen en organiseren – de rode draad in haar loopbaan binnen de HAS.

Terug naar de HAS

‘Na mijn afstuderen kwam ik in een moeilijke markt terecht. Ik wilde ‘iets met dieren’ doen, maar dat was lastig te vinden. Op een gegeven moment ben ik teruggegaan naar de HAS in Den Bosch. Ik ben alle kamers afgelopen: docenten, andere bekenden, zij kenden de markt, wie weet konden zij iets voor mij betekenen? Mijn afstudeerbegeleider tipte mij op een projectgroep die onderzoek deed naar de mogelijkheden voor een HAS-vestiging in Limburg. Voor ik het wist was ik projectmedewerker.’ Er was véél te regelen en organiseren. Van praktische zaken en het opzetten van de samenwerking met bedrijven tot nadenken over de inhoud van de opleidingen, de werving, introducties en de website. Dat deed ze vanuit Den Bosch, waar ze nog steeds woont.

‘Ga maar naar Frouke’

‘Twee jaar lang ben ik projectmedewerker geweest voor het vooronderzoek. Dat is natuurlijk uniek, mogen meedenken over een nieuwe school. Daarnaast had ik nog een heleboel neventaken. Voor HAS Den Bosch organiseerde ik beurzen in het buitenland, ik verving tijdelijk een communicatiemedewerker, verzorgde onderwijsondersteuning en deed de organisatie, werving en administratie voor lopende cursussen. Uiteindelijk is het fijn om ergens de volle focus op te kunnen leggen. Sinds januari 2015 ben ik Coördinator Opleidingsorganisatie in Venlo, voor alle vier de opleidingen. In die functie heb je een helicopterview over de hele organisatie. Dat ligt mij goed: ik help graag mensen, hou ervan knelpunten op te lossen.’ Lachend: ‘Is er ergens een probleem? ‘Ga maar naar Frouke!’ hoor je dan al snel.’

Altijd schuiven

Ze is de enige met deze functie in Venlo, maar werkt niet solistisch. Ze heeft overleg met de twee opleidingsdirecteuren en ook met de opleidingscoördinatoren en docenten. Alles draait om een goede inzet van personeel en capaciteitsplanning. ‘Aan het begin van een nieuw studiejaar maak ik een begroting, die ik vervolgens monitor. Heeft iedereen genoeg uitdaging? Maar ook weer niet te veel? Moeten er ergens taken worden verplaatst of moet er op een andere manier worden geschoven? Het is nooit af, maar dat maakt het ook weer leuk.’ Naast de personeelsinzet is er nog steeds van alles te regelen: van voorlichtingen en introducties tot het tentamenrooster. Ook zit ze regelmatig in een HAS-brede werkgroep, zoals nu rondom Mobiliteit.

Hard werken én kitesurfen

‘Ik heb mooie kansen gekregen binnen de HAS en voel me hier thuis. Het HAS-gevoel bestaat zeker! Een fijne sfeer, mensen nemen de tijd voor je, helpen elkaar. De koffiemomentjes, samen lunchen, dat alles maakt het fijn werken. Ik ben geen commerciële tijger, maar word er gelukkig van als mensen waarderen wat je doet.’ Wat ze ook waardeert is de flexibiliteit: ‘Ik heb best wat reistijd, kan gelukkig carpoolen en ook vanuit huis werken. Twee dagen in de week werk ik op locatie Den Bosch. Ik kan bovendien mijn werk zo inplannen dat als daar hét moment is om te kitesurfen, ik daar ook de ruimte voor heb.’ Tot slot wordt ze blij van de doelgroep: ‘Studenten zijn over het algemeen heel relaxt en gezellig. Ze komen binnen als echte broekies, en gaan vier jaar later als grote beren naar buiten.’