Niels van der Zwet
Niels van der Zwet
Studiebegeleider, instroom- en roostercoördinator
Werkzaam bij Hogeschool Inholland

‘Echt een pluspunt: je kunt je blijven ontwikkelen’

Hij studeerde Facilitymanagement aan de Haagse Hogeschool. ‘Ik houd ervan om mensen vooruit te helpen.’ Dat deed hij acht jaar lang volop bij het Servicepunt van Inholland in Haarlem. Van daaruit maakte hij in 2015 de overstap naar zijn huidige functie en ging hij werken bij de opleiding Informatica.

Start loopbaan

‘Mijn loopbaan binnen Inholland startte bij het Servicepunt. Dat was meteen een mooie manier om kennis te maken met de hogeschool, want daar komt echt iedereen voorbij. Studenten én hogeschoolmedewerkers. Je draait er balie-, telefoon- of runnersdiensten. In dat laatste geval ga je de organisatie in om te helpen bij ICT-problemen, verhuizingen en dergelijke. Aan de balie of telefoon los je vragen op en leen je bijvoorbeeld apparatuur uit. Daarnaast was ik het aanspreekpunt op het gebied van BHV,de bedrijfshulpverlening. Zo leer je vanzelf veel collega’s kennen.’

Fijne werkomgeving

De hogeschool als werkomgeving bevalt hem goed. ‘Je hebt veel met jonge mensen te maken. Het is dynamisch. Absoluut geen saaie kantoorbaan.’ Hij trouwde, verhuisde, kreeg twee kinderen. Daarna begon het te kriebelen en was hij toe aan een nieuwe stap binnen Inholland. Op dat moment kwam de vacature bij de opleiding Informatica voorbij. ‘Ik ging voor het eerst echt het primaire proces in en ging voor één opleiding werken. Ik kwam er terecht in een team van 20 medewerkers, vooral docenten, een teamleider, een managementassistent en ikzelf als onderwijsassistent. Zelf noem ik het beestje liever bij de naam: ik ben studiebegeleider, instroom- en roostercoördinator.’ Dat doet hij viereneenhalve dag per week.

Voor de klas!

Het was wel even omschakelen: ‘In mijn vorige functie had ik ook al te maken met studenten, ik hielp hen op weg. Maar nu sta ik als studiebegeleider echt voor de klas! Dat is wel wat anders, maar ik vind het erg leuk. Ik verzorg elke periode drie lessen op het gebied van studievaardigheden: we leren de studenten te reflecteren en samen te werken. Elk jaar hebben we ook minstens twee individuele gesprekken met de studenten, waarin we hun ontwikkeling bespreken. Daarvoor heb ik een cursus coachingstechnieken gevolgd. Inmiddels zou ik nog wel meer willen doen met het lesgeven. Daarom ben ik nu begonnen aan mijn BDB (basiskwalificatie didactische bekwaamheid).’ Als instroomcoördinator verzorgt hij diverse kennismakingsactiviteiten, voorlichting en studiekeuzechecks voor middelbare scholieren en mbo’ers. Als roostercoördinator stelt hij samen met de teamleider de roosterprogramma’s samen.

Leuk én intensief

‘Het leukst vind ik het contact en de interactie met de studenten. De afwisseling in mijn taken is ook fijn, maar kost tegelijk wel energie. Je moet veel schakelen. De werkdruk ligt sowieso hoog binnen ons team. Maar iedereen is bereid om elkaar te helpen. We zijn een hecht team binnen een kleine opleiding. De studenten ken je ook echt persoonlijk. Ik vind Inholland een fijne werkgever en de sfeer is goed. Ik werk er niet voor niets al zo lang. Dit jaar starten we met een nieuwe, Engelstalige opleiding Information Technology. Al die ontwikkelingsmogelijkheden, zowel binnen de opleiding als voor mij persoonlijk, vind ik echt een pluspunt van de hogeschool.’