Terug naar blogoverzicht

Maak kennis met onze nieuwe blogger: Bertrand Weegenaar – ‘De Ondernemende Docent’

Al op jonge leeftijd, van zijn zeventiende tot zijn negentiende, deed hij wat toen nog de Pabo heette. Hij behaalde vervolgens een tweede graad in Wiskunde en Nederlands. Na enkele jaren volwasseneneducatie ging hij de ICT-kant op. Hij vervulde diverse rollen in de ICT-wereld: van programmeur en projectleider tot manager en consultant. Totdat hij in april 2015, met een MBA op zak, de overstap maakte naar Hogeschool Windesheim. ‘Een bewuste keuze, want eigenlijk wilde ik al veel langer hbo-docent worden.’

Je wilde al langer docent worden. Vertel?

‘Dat klopt. In 2009 heb ik al kunnen proeven van werken binnen het hbo bij NHL Hogeschool, destijds nog als zzp’er. Ik was gevraagd om een master Mediapedagogiek te ontwikkelen en te geven. Dat heb ik een jaar lang gedaan.

In 2014-2015 heb ik bewust mijn Master of Business Administration afgerond, omdat ik wilde solliciteren als hbo-docent. Bij Windesheim was er een vacature voor hbo-ICT docent binnen het domein Techniek. Een snelgroeiend domein, nog steeds trouwens. Ik denk dat bijna alle technische opleidingen dit zullen herkennen.’

Hoe verliep jouw overstap naar het hbo?

‘In mijn geval is dat behoorlijk ontspannen gegaan. Nadat ik was aangenomen heb ik de eerste drie maanden de tijd gekregen om langzaam in mijn nieuwe rol te groeien. Dat is binnen Windesheim ook echt het beleid. Mijn eerste activiteiten waren een college Presentatietechnieken en een stukje Bedrijfskunde aan eerstejaars en ik heb een paar studentgroepen gecoacht. Al vrij snel kwam ik erachter dat je in de loop van een schooljaar alweer zaken aan het klaarzetten bent voor het komende jaar. Dat brengt bepaalde pieken en dalen met zich mee. Ik denk dat je twee jaar moet rekenen om het hbo-ritme goed te leren kennen.’

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

‘Ik werk fulltime en heb inmiddels drie rollen: drieëneenhalve dag per week ben ik docent Business IT & Management. Daarnaast ben ik een dag per week De Ondernemende Docent binnen het domein Techniek. In die rol heb ik uren beschikbaar om ondernemerschap te bevorderen; ik coach studenten om ondernemer te zijn en heb nog een aantal eigen projecten lopen. Tot slot ben ik een halve dag per week teamvoorzitter voor alle derde- en vierdejaars activiteiten – van afstuderen en keuzesemesters tot stageteams. In die rol stuur ik twaalf docenten aan.’

‘Studenten coachen in ondernemen en innoveren’

Wat wil je jouw studenten meegeven?

‘Dat er zóveel kan… De hoeveelheid kansen en de ruimte die studenten hebben om hun studie in te richten is enorm. Er zijn zoveel mogelijkheden en mooie faciliteiten waarvan ze gebruik kunnen maken in die paar jaar tijd. Grijp die kansen! Het is misschien moeilijk om je dit te realiseren als je nog maar 18, 19 of 20 jaar bent. Maar het is er allemaal voor ze. Net zoals wij er als docenten voor hen zijn. Binnen mijn domein is er een mooie mix van docenten die altijd docent zijn geweest en zij-instromers uit het bedrijfsleven. Beiden hebben veel te bieden.’

Wat voor type docent ben jij zelf?

‘Ik denk een heel innoverend docent. Dat past ook bij de vakken die ik geef. Ik vind het belangrijk dat mijn studenten zelf dingen ontdekken. Het werkveld heeft ondernemende en innoverende professionals nodig – daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Mijn eigen achtergrond, kennis en netwerk uit het bedrijfsleven komen daarbij goed van pas.’

Je leest en schrijft zelf veel. Wat houdt je op dit moment bezig?

‘Ik lees veel boeken over innoveren en creativiteit. Vanuit mijn achtergrond met Nederlands hebben literatuur en geschiedenis ook mijn aandacht. Een actueel thema dat mij bezig houdt is hoe ons werk er in de toekomst gaat uitzien. We werken nu hard aan zaken als algoritmes in AI, robots en drones – onze studenten vinden dit ook heel interessant – maar stiekem maken we daarmee wel veel mensen werkloos. Wat betekent dat voor de toekomst? Daar heb ik het ook met mijn studenten over, en met collega-docenten (ook van andere domeinen).’

Je blogt hier over je ervaringen als docent. Wat zou je andere starters of zij-instromers willen meegeven?

‘Dat het werken op een hogeschool heel goed te combineren is met een partner die hard werkt en een eigen carrière nastreeft, zoals bij mij het geval is. Ik ben blij met de flexibiliteit en de vakantieweken die ik heb als docent. Wat ik ook zeer waardeer is de binding die je hebt met collega’s. In het bedrijfsleven, zeker als consultant waarbij je overal wordt ingevlogen, had ik die minder. We zijn hier echt een team. Met 45 docenten bedienen we op dit moment 1.200 studenten, volgend schooljaar zelfs 1.500 en dat doen we echt sámen.’

Benieuwd naar meer praktijkverhalen van hbo-docenten? Klik dan hier.