Terug naar blogoverzicht

Niets is zwart-wit, maar voorkom dat het grijs wordt

Hoewel het schilderachtige Franse landschap heel langzaam uit het zicht van de achteruitkijkspiegel van mijn zwarte bolide verdween, en de hitte tot diep in september voortduurde, is de zomer nu toch echt voorbij. En daarmee de vakantie. Eenmaal thuis en opgestart, lijkt de zomer al maanden geleden, want eeuwen lijkt me overdreven. Dat geldt wél voor de coronacrisis, die alleen op de achtergrond nog zachtjes aanwezig is. Qua werk is er natuurlijk wel iets veranderd, voor altijd.

Hybride lokaal

Die verandering is zeker niet zo heftig en abrupt als tweeëneenhalf jaar geleden, toen van de één op de andere dag thuisgewerkt moest worden, en het kantoor en leslokaal verboden terrein waren. De verandering is langzaam gegaan, subtiel, haast ongemerkt.

Zelf merkte ik dat in mijn werk natuurlijk ook. Veel vergaderingen bleven gewoon in Teams gevoerd worden. Maar steeds vaker werd het scherm niet gedeeld om een PowerPoint te laten zien, maar letterlijk gedeeld, mét het team. Een groeiend aantal collega’s zat namelijk weer ouderwets ‘naast elkaar’. Met zijn tweeën achter één laptop bijvoorbeeld. Of in een zogenaamd ‘hybride lokaal’, al dan niet ondersteund door de nodige technische middelen, om iedereen verstaan- en zichtbaar te maken.

Verwarring soms ook. Was het nu een fysieke vergadering, en wáár dan, welk lokaal? Of toch gewoon online, in Teams, ‘zoals vroeger’. En vroeger was dan hooguit een half jaar eerder, want de tijd vóór Covid-19, dát was pas ‘vroeger’.

Fysieke open avond

In juni van dit jaar, vlak voor de zomervakantie, werd eindelijk weer een fysieke open avond georganiseerd. Een gelegenheid waarbij de aankomende studenten dus écht weer naar locatie konden komen. Voor de docenten was zo’n ouderwetse open avond alweer jaren geleden, dus die waren blij. Eindelijk écht contact. Je wilt je aankomende studenten gewoon zíen, logisch.

Bij een fysieke open avond komen weer heel andere zaken kijken. In plaats van briefjes op de deur met ‘Stilte: opname’, moet je nadenken over praktische zaken als bewegwijzering, aankleding van de ruimtes en catering.

Het organiseren

Voor mij was het fysiek organiseren van een open avond relatief nieuw. In een eerdere functie had ik dat ook gedaan, maar dat was al meer dan tien jaar geleden. Nu, in mijn huidige functie, waren alle open avonden die ik georganiseerd had online. Gelukkig heb ik bij onze hogeschool een groot aantal fijne en technische collega’s. Aan het begin van de coronacrisis hadden zij hun handen vol om al het onderwijs technisch mogelijk te maken. Ook wisten zij onze kantoorruimte telkens te transformeren tot een heuse opnamestudio, om webinars, presentaties en de online open avond uit te kunnen zenden. Camera’s in alle hoeken, belichting, een montagetafel en een wirwar van getapete kabels op de vloer.
Bij een fysieke open avond komen weer heel andere zaken kijken. In plaats van briefjes op de deur met ‘Stilte: opname’, moet je nadenken over praktische zaken als bewegwijzering, aankleding van de ruimtes, catering; alles om het voor de bezoeker van de open avond zo overzichtelijk mogelijk te maken.

Maar het is niet meer allemaal zo zwart-wit, óf fysiek, óf digitaal.

De volgende editie

De fysieke open avond in juni verliep goed. Tóch is de volgende editie, in mijn geval eind november, wederom online. Uit een breed marketingonderzoek bleek namelijk dat de meeste potentiële deeltijdstudenten een online avond prima vinden. Die hebben vaak al een baan en een gezinsleven om mee af te stemmen, en zijn dus al druk genoeg.

Niet zwart-wit

Maar het is niet meer allemaal zo zwart-wit, óf fysiek, óf digitaal. Noem het ‘blended’, noem het ‘hybride’. Het één sluit het ander niet uit. Dus gaan we niet alleen inzetten op online informatie,  maar vooral nóg meer op laagdrempelige meeloopdagen. Of ‘proefstuderen’, dat is misschien een betere term. Een kijkje in de keuken.  Want de studenten van onze hogeschool zijn veelal doeners. Ze hebben een achtergrond in de techniek en consumptieve techniek. Horeca-mensen en technici willen zíen! Ze willen ruiken, voelen, en proeven! Niet alles kan online, denk maar terug aan je vakantie. Niet alles hoeft fysiek, denk maar terug aan afgelopen twee jaar.

Voorkom grijs

In plaats van te focussen op de nadelen van alleen fysiek, of alleen digitaal onderwijs, kunnen we ons nu in hybride tijden gaan focussen op de voordelen van beiden. Niets is zwart-wit, voorkom alleen dat alles grijs wordt.
Het duurt nog even, maar met dit grijze septemberweer denk ik stiekem ook alweer aan een volgende reis naar Frankrijk. En dat zou best wel eens in een nieuwe auto kunnen zijn.
Grijs zal die niet zijn. Wel hybride…