Terug naar blogoverzicht

Mijn eerste anderhalf jaar als docent: de 3 mooiste uitdagingen

Als docent en coach heb ik in korte tijd veel bijzonders meegemaakt. Het allermooiste is om de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de studenten van zo dichtbij mee te mogen maken. Ik blijf me verbazen over hoe snel ze leren en hoe sommige studenten creatief met complexe vraagstukken omgaan. Natuurlijk is niet alles is makkelijk geweest! Het docentschap heeft mij ook een aantal hele mooie uitdagingen gebracht. In dit blog wil ik behalve de uitdagingen, ook gelijk de oplossingen meegeven! Dat scheelt weer voor de volgende groep nieuwe docenten.

De eerste uitdaging: op de hoogte blijven van ontwikkelingen in jouw vakgebied

Als docent marketing en bedrijfscommunicatie is het erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de continue veranderingen in het werkveld. Wat gisteren een innovatieve marketingstrategie was, is vandaag alweer passé. Als je veel energie en liefde steekt in het voorbereiden en verzorgen van lessen, is het niet makkelijk om met een been buiten het campus te blijven om de nieuwste ontwikkelingen mee te krijgen. Het goede nieuws is, dat er genoeg manieren zijn om te voorkomen dat jouw lesmateriaal niet meer relevant is. Denk aan:

  • Docentstage: bij Avans Hogeschool is er de mogelijkheid om, als docent, een periode stage te lopen bij een bedrijf in het werkveld. Kies een bedrijf dat bij je past en ga aan de slag! Zo merk je dat je vanzelf weer helemaal bij bent.
  • Externe opdrachtgevers: als studenten bij jouw hogeschool opdrachten voor externe opdrachtgevers uit moeten voeren is het altijd leuk om even een praatje met ze te maken. Het is gezellig en je krijgt vaak korte updates over wat er speelt.
  • Cursussen: bij hogescholen wordt er ook veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de docenten zelf. Kijk eens naar de scholingsmogelijkheden voor medewerkers. Het zijn er vast genoeg!

 

Het beste voorhebben met studenten betekent dan ook dat je ze de kans geeft hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen

De tweede uitdaging: Leren loslaten

Over een tijdje ga je best wel hechten aan de studenten die jouw klaslokaal betreden.  Je wil lessen verzorgen die ze bijblijft. Je vraagt naar hoe het thuis gaat. Je hebt het allerbeste met ze voor. Hoewel dit allemaal erg mooi is en ik het als een teken beschouw dat je je roeping echt hebt gevonden, brengt het ook een uitdaging met zich mee. Ik merk dat ik al heel gauw alle obstakels van studenten wil oplossen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, problemen en conflicten oplossen is een belangrijk onderdeel van het leerproces van een jongvolwassen student. Het beste voorhebben met studenten betekent dan ook dat je ze de kans geeft hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Gelukkig zijn ook hier hulpmiddelen voor, namelijk:

  • Nog meer cursussen! Bij Avans Hogeschool is het de bedoeling dat alle coaches een serie cursussen coaching volgen. Hier leer je onder andere loslaten en studenten de ruimte geven om zaken zelf op te lossen.

De derde uitdaging: Afscheid nemen

Je ontkomt er niet aan, als hogeschooldocent is het gebruikelijk om afscheid te moeten nemen van studenten. Sommige docenten mogen een traantje wegpinken na een diploma-uitreiking. Anderen krijgen te maken met studenten die vroegtijdig een eind maken aan hun studie.

Toen ik net begonnen was als docent, kon ik nog niet inzien dat ook dit een mooie uitdaging kon zijn. Wij willen toch dat alle studenten het gehele traject afmaken en met een diploma op zak het werkveld betreden? Ik snap nu dat dit niet per se altijd het doel moet zijn. Ik besefte mij dit pas toen aan het begin van dit schooljaar een van mijn coach studenten mij vroeg om even te praten. Ze zag de opleiding niet zitten en wilde ermee stoppen. In de eerste instantie was ik erg geschrokken. Dit was een fantastische student. Het was erg gezellig met haar in de klas, ze stelde hele goede vragen en deed goed haar best tijdens de les. Zo’n student wil je toch niet kwijt?

Ze vertelde dat ze eindelijk wist wat ze wél graag wilde doen en dat ze daar nu volledig voor zou gaan. Ze legde vol enthousiasme uit hoe ze haar toekomst in wilde richten. Ik voelde haar opluchting  en vastberadenheid. Ik mis haar wel binnen de hechte club van mijn coachklas, maar ik ben er zeker van dat zij het elders ver gaat schoppen! Hier zijn mijn tips:

  • Afscheid…sorry, dit blijft moeilijk! Het is gewoon een kwestie van wennen, uiteindelijk willen wij dat studenten een plekje vinden waar ze zich thuis voelen. Een omgeving waarin ze zich volledig kunnen ontplooien. Stiekem maakt het helemaal niet uit als ze dat buiten jouw klaslokaal vinden!

Het is je gegund!

Dit waren de top 3 mooiste uitdagingen van mijn avontuur als nieuwe docent. Ik durf te zeggen dat ik het nu echt onder de knie heb en ik geniet intens van alle leermomenten. Ik gun dit jouw als nieuwe hbo-docent ook!