Terug naar blogoverzicht

Leeftijdsdingetjes

Tijdens de colleges spelen er soms wel eens wat leeftijdsdingetjes. Zo zijn bepaalde gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis voor mij heel vanzelfsprekend, maar blijkt dit voor de studenten helemaal niet zo te zijn. Anderzijds spreken studenten over zaken van deze tijd waar ik helemaal niet in thuis ben. Gelukkig komt het ‘toen’ en het ‘nu’ af en toe samen en vinden we elkaar daar.

Netwerken

Tijdens een college over netwerkmanagement bracht ik het belang naar voren van het opbouwen maar ook het goed onderhouden van je netwerk. Als voorbeeld vertelde ik over een paar deskundigen die ik wel eens raadpleegde uit de tijd dat ik zelf nog student was en LinkedIn nog niet eens bestond. Zo had ik voor bestuursrecht ooit een zeer kundige docent, een autoriteit binnen zijn vakgebied, die het ontzettend leuk vond als je hem later nog eens belde met vragen. Ook bracht ik tijdens het college naar voren dat ik nog steeds een paar oud-collega’s van mijn eerste baan bij de gemeente kon vragen om een gastcollege te geven. Toen ik een van hen weer eens mailde kwam er echter geen reactie en na het plegen van een telefoontje bleek hij tot mijn schrik overleden te zijn.

Tempus fugit, time flies

Forever young 

Nu ben ik er op bedacht en check ik eerst even, want kennelijk heb ik dus de neiging om iedereen in mijn netwerk als ‘forever young” te zien. Het laatste plaatje blijft zeg maar hangen. Mijn voorbeeld bracht een lachsalvo te weeg in de collegezaal, het was niet als grap bedoeld maar ik vond het zelf ook wel humoristisch. Tempus fugit, time flies.

Monica Lewinsky 

Bij een ander vak ging het over cyberpesten en ik liet een stukje zien van de TED-talk van Monica Lewinsky die een stichting had opgericht tegen pesten. Wat bleek? Geen van de studenten wist wie zij was. Een had de naam wel eens gehoord in een rap, de rest had geen idee. “Dat is die stagiaire die in één klap beroemd werd omdat ze seks had gehad met de president van Amerika,” hoorde ik mezelf tegen de klas zeggen. Het werd vervolgens zo rumoerig dat ik maar een koffie-en googlepauze heb ingelast. De juicy details van deze stage mochten ze zelf opzoeken.

Oude rampen 

En nog zoiets, de rampen die plaatsvonden nog lang voordat de studenten geboren waren; de Bijlmer, Volendam en Enschede. Deze zijn sterk bepalend geweest voor de hervorming van de rampenbestrijdingstructuur in de wet veiligheidsregio’s, dus ik rakel ze altijd graag weer even op. Het lijkt wel geschiedenis. 

Ik neem me vaak voor me eens in hun wereldje te verdiepen maar ik zou niet eens weten waar ik moet beginnen

Influencers

De studenten hebben het wel eens over beroemde influencers waar ik op mijn beurt nog nooit van gehoord heb (met uitzondering van Famke Louise) en ik beken dan meteen dat het echt een gebrek is in mijn opvoeding:-). Ik neem me vaak voor me eens in hun wereldje te verdiepen maar ik zou niet eens weten waar ik moet beginnen. 

Netflix en de revival van oude muziekhelden 

Tot slot (en tot mijn genoegen) lijkt er een trend te ontstaan waarin oude muziekhelden dankzij Netflix weer opnieuw razend populair worden bij de jongere generatie. Neem bijvoorbeeld Kate Bush, zij rent de heuvel weer op, en hoe! 

Kijk, daar kan ik dan in ieder geval over meezingen want ik ken de tekst van haar grote hit uit 1985 van voor tot achter. Ik draaide het nummer zo vaak dat de tape van het cassettebandje vastliep in mijn walkman. (Cassettebandje? walkman? ff googelen!)