Terug naar blogoverzicht

Kanjers in de deeltijd

Elk jaar weer starten hbo-studenten in ons deeltijdprogramma. Veel lezers kennen het fenomeen van studeren naast je werk. Soms een korte cursus, een jaar misschien. Maar de keuze om vier jaar lang in de schoolbanken te kruipen om een hbo-diploma te halen? Daar heb je moed, ambitie én doorzettingsvermogen voor nodig! Als docent hbo-ICT zie ik volwassen kerels voor me die de eerste weken weer even jong worden. Schoolbanken en herinneringen.

Ze komen binnen met een mbo-diploma en vaak een bak werkervaring. En een privé-situatie. Peter, nu vierdejaars, trouwde in zijn eerste jaar, een eerste kindje, verhuizen en een eerste baan. En nu, met de tweede op komst, moet er dit jaar afgestudeerd worden. Hoe ze het doen en volhouden dwingt respect bij docenten af. Ze gaan voor een kans op een betere positie in hun bedrijf, een kans op de arbeidsmarkt. Security-ervaring kan ze met een hbo-diploma en aangevulde White Hat Hacker opleidingen zomaar naar de top van die wereld schieten. Een hbo-diploma is bij Defensie dé entree tot de officiersopleiding. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Kanjers in de deeltijd

Omgaan met volwassen mensen

Omgaan met deze groep is voor docenten anders. Er is een studiebelasting van ruim 30 uur in de week. Dat vereist keuzes die niet altijd in het voordeel van de opleiding worden gemaakt. Resultaat: afwezigheid, stress, minder aandacht voor het teamwerk. Wij begeleiden dat zoveel mogelijk. En dan weten ze het soms ook nog veel beter. Deeltijders staan midden in de praktijk en hebben de tijd en ruimte om met de laatste technologische ontwikkelingen bezig te zijn.

Voorbeelden die we in de voltijd gebruiken werken niet altijd in de deeltijd. Werkvormen voor jongvolwassenen pakken soms anders uit. We werken in een community-model. Maar om daar de dinsdag- en donderdagavond zin in te hebben? De module Projectmanagement- en planning is voor een aantal deeltijdstudenten, die in het vakgebied projectmanagement werkzaam zijn, gesneden koek. Zie daar de aandacht maar eens bij te houden? Als docenten vergt het een iets andere behandeling, gebaseerd op hun kennis en hun ambities.

Onder aan de streep: het is knap om de beperkte tijd naast je werk, in avonden, weekenden én vakanties met een studie te vullen.

Benieuwd naar de ervaringen van collega’s die bij een hogeschool werken? Lees hier hun ervaringen.

Om bij ons in hbo-ICT opleidingenland te komen werken is elk master-diploma voldoende. Natuurlijk veel ICT-ervaring. En affiniteit met jongvolwassenen. We begeleiden je dan docent te worden. Wil je meer informatie? Mail mij! b.w.weegenaar@windesheim.nl