Terug naar de hogescholen

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) leidt studenten op voor het nationale en internationale werkveld van kunst, cultuur en erfgoed. Wij staan voor excellent opleiden, met veel aandacht voor innovatie en experiment. Dat doen we vanuit zes academies, op toplocaties verspreid over het bruisende centrum van Amsterdam.

Op elke hogeschool werk je met jonge mensen, in een dynamische omgeving en kun je jezelf volop ontwikkelen. Uniek aan de AHK?

Een creatieve en innovatieve werkomgeving, met veel ruimte om in je werk te experimenteren.

Een sterke internationale oriëntatie met bijna 30% internationale studenten.

Elke academie is een eigen community, jouw thuisbasis met een informele werksfeer.

Een diverse en inclusieve omgeving waarin je volledig jezelf kunt zijn.

Alle ruimte om je eigen professionele pad vorm te geven.

Eén hogeschool, zes sterke merken

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten leidt kunstenaars op en professionals die voor en met kunstenaars werken. Zes academies vormen samen de AHK: het Conservatorium van Amsterdam, de Academie voor Theater en Dans, de Nederlandse Filmacademie, de Academie van Bouwkunst, de Reinwardt Academie en de Breitner Academie. Deze academies hebben elk een sterke identiteit en zijn daardoor communities op zich. Je werkt dus in een familiaire sfeer én je maakt deel uit van een grote kunsthogeschool. Binnen elke academie helpen enthousiaste en bevlogen docenten bijzonder getalenteerde studenten het beste uit zichzelf te halen in hun discipline. Interdisciplinair samenwerken is heel vanzelfsprekend voor ons.

Je werkt in een familiaire sfeer én je maakt deel uit van een grote kunsthogeschool.

Onderzoek en innovatie

We willen het kunstonderwijs actueel en relevant houden. Onderzoek helpt onze opleidingen en academies om goed afgestemd te blijven op ontwikkelingen in het vakgebied. Het Marineterrein in Amsterdam vervult een belangrijke rol voor de AHK als het gaat om onderzoek en innovatie. Op deze creatieve en technologische hotspot hebben onze academies vier gemeenschappelijke werkplaatsen waar studenten, docenten, onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars met andere vernieuwers samenwerken aan innovatieve projecten voor maatschappelijke uitdagingen. Zo leren studenten uit alle kunstdisciplines in de VR Academy hoe ze virtual reality kunnen benutten in hun werk. Architecten kunnen hun ontwerp van binnen bekijken en verbeteren voordat het gebouwd wordt. In het LearningLab wordt onderzocht hoe kunst, technologie en wetenschap elkaar kunnen versterken en de kunsteducatie kunnen verrijken.

Werken bij de AHK

Uit medewerkersonderzoek blijkt telkens weer dat onze medewerkers bovengemiddeld bevlogen zijn en zich vol inzetten voor het hoogst kwalitatief haalbare. Je kunt dus rekenen op zeer gedreven collega’s die jouw passie voor het vak en het vakmanschap van de ander delen. In welke functie je ook aan de slag gaat, we werken waar mogelijk interdisciplinair. Dus samenwerken en over je eigen grenzen heen kijken moet je liggen. Daarnaast nodigen we je van harte uit om zelfstandig initiatieven te nemen. Je krijgt van ons het vertrouwen om je eigen verantwoordelijkheden te pakken.

Wist je dat...

… talrijke beroemde kunstenaars, acteurs, filmmakers en muzikanten een opleiding volgden bij de AHK? Carice van Houten, Martin Koolhoven, Mohammed Azaay en Jett Rebel om er maar eens een paar te noemen.

Wist je dat...

… we een eigen VR Academy hebben waar studenten van alle disciplines, van muziek tot architectuur, leren hoe ze virtual reality kunnen toepassen in hun vakgebied?

Wist je dat...

… de AHK een groot deel van haar energie zelf opwekt, dankzij maar liefst 1.389 zonnepanelen op de daken van onze gebouwen?

In het kort

Locaties
Amsterdam
Aantal studenten
3.200
Aantal medewerkers
976
Opleidingsrichtingen
Beeldende kunst, Bouwkunst, Cultureel erfgoed, Dans, Film en Televisie, Muziek, Theater
Website
Website Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Collega's van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten vertellen

Rikke  Rasmussen

Rikke Rasmussen

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Functie Studiebegeleider, stagecoördinator en docent Dans

‘Vaak helpt het al als studenten hun verhaal even kwijt kunnen’

Lees het hele verhaal
Jappe Groenendijk

Jappe Groenendijk

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Functie Studieleider master Kunsteducatie

‘Niemand is alleen maar docent bij ons.’

Lees het hele verhaal