Terug naar blogoverzicht

Gewoon Trots! (met een hoofdletter)

We beginnen een nieuwe periode. Een periode waarin ik onder andere het vak Sales mag geven binnen de opleiding Commerciële Economie. En mijn eerste les was bijzonder. Deze deel ik dan ook graag met jullie.

De eerste les

Daar komt ze binnen tijdens de eerste les Sales, een prachtige energieke jonge vrouw genaamd Sterre. Ze stelt zich netjes voor en gaat zitten naast een klasgenoot. Wat een powerbom, denk ik bij mezelf! Een grote lach, netjes gekleed en alles bij voor de les.

De eerste les is en blijft altijd een feestje. Met liefde en passie leg ik uit wat de 28 studenten mogen en kunnen verwachten. Ik neem alvast de lesdoelen door, zodat de studenten weten wat ze per les gaan leren. En dat vinden ze leuk en erg interessant, want dan is er een doel om naar  de les te komen. Uiteindelijk sluiten we, na alle lessen, af met een praktijksalesgesprek. Spannend, maar o zo leuk!

Ik beslis op dat moment heel mijn lesplanning van die dag overboord te gooien om eerst de basis voor studenten te bouwen: zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen bouwen

We starten met de eerste oefening ‘Stel jezelf kort voor aan je medestudenten en deel je passie’. Als je aan de beurt bent ga je staan en mag je een houding aannemen die je zelf fijn vindt. Sterre is aan de beurt…ze gaat staan, wordt wat rood, begint te stotteren en barst in huilen uit. Pure zenuwen.

Snikkend zegt ze dat ze het niet meer durft omdat ze alleen een scherm gewend is, en nu er zoveel mensen echt naar haar kijken weet ze niet wat ze moet doen. Andere studenten haken erop in en mijn hart breekt. Corona heeft veel effecten op het zelfvertrouwen van de studenten, want hoe ga je nou eigenlijk staan? Waar houd je je handen? Hoe kom je zelfverzekerd over?

Ik beslis op dat moment heel mijn lesplanning van die dag overboord te gooien om eerst de basis voor studenten te bouwen: zelfvertrouwen!
Niets is zo belangrijk als in jezelf geloven. Deze hbo-studenten hebben al vele weken les achter de rug, maar wel veel online. Tijd voor een powerboost!

Een boost in de goede richting

We nemen een korte break en iedereen haalt even kort een frisse neus voordat we verder gaan. Ondertussen haal ik zelf koffie en kom ik bij het koffiezetapparaat een van mijn collega’s tegen waar ik aan vraag om even mijn bevindingen mee te mogen delen. Zijn reactie was….”wat goed! Ik heb nu een uur tijd, ik ga met je mee!” Samen gaan we deze klas een boost geven in de goede richting.

We keren samen terug naar de klas en gaan aan de slag. Complimenten geven aan elkaar en oefenen welke houding je het beste aan kunt nemen als je gaat staan voor een groep (waar laat je je handen, hoe geef je een hand en hoe kom je zeker over). Een hele les oefenen en werken aan én met jezelf.

De studenten zijn gegroeid, hebben lef en gaan hun salesgesprekken in met een grote glimlach. Ik ben dankbaar dat ik docent mag zijn.

10 over 10-tje

We beginnen met het ‘10 over 10-tje’. Een open houding waar altijd een stiekeme glimlach achter zit.

Nu vragen jullie je tijdens het lezen vast af: wat is een ‘10 over 10-tje’?
Google maar eens op horloge, bekijk de afbeeldingen en kijk maar eens wat je opvalt. Iedere wijzerplaat staat op 10 over 10. Dit staat niet alleen voor open, maar ook voor een glimlach. En of we nu iemand feliciteren of vragen hoe het gaat, onze armen kun je altijd terug vertalen naar 10 over 10. En in de saleslessen gaan we altijd voor een 10!

De kop is eraf en de les vliegt voorbij. Wat een mooie, geweldige en fijne les was dit. Sterre komt naar ons toe en zegt…..bedankt. Deze les betekent heel veel voor mij. Haar woorden toveren nog steeds een lach op mijn gezicht.

Trots met een hoofletter

Nu, 7 weken verder met veel oefenen, veel lachen en veel praktijkcases, haalt Sterre haar saleslessen met een 8! Maar naast deze 8 is ze nog steeds dankbaar voor de eerste les. Dit gaf haar vertrouwen en nog meer motivatie om dit vak te halen!

En ik? Ik ben Trots met een hoofdletter. De studenten zijn gegroeid, hebben lef en gaan hun salesgesprekken in met een grote glimlach.  Ik ben dankbaar dat ik docent mag zijn, deze jonge generatie mag begeleiden en energie mag krijgen van de groei die onze studenten meemaken.
En daarnaast ben ik blij met mijn betrokken collega’s. Samen zijn wij een team. Ook wel team Commerciële Economie bij Avans.