Vacatures docent psychologie

De vacature docent psychologie bij een hogeschool is meestal te vinden bij opleidingen die iets met pedagogiek te maken hebben. Toch zijn er zo nu en dan ook andere opleidingen die het vak psychologie aanbieden aan studenten, zoals bijvoorbeeld bij de opleidingen Verpleging of Communication and Multimedia Design. De insteek bij deze opleidingen is natuurlijk heel anders dan bij meer onderwijskundige opleidingen. Lees de vacature goed door om erachter te komen wat jou het meest aanspreekt en wat het beste past bij jouw achtergrond.

Als je aan de slag gaat als hbo-docent psychologie, zullen jouw werkzaamheden bestaan uit het geven van colleges aan studenten en het begeleiden van studenten van een bachelor opleiding. Daarnaast lever je vaak in brede zin een bijdrage aan het onderwijs bij de hogeschool waar je zult starten. Denk dan aan meedenken met de ontwikkelingen rondom het curriculum, deelname aan een of meerdere commissies en het coachen van studenten in hun studieloopbaan. Het kan ook voorkomen dat je wordt ingezet om studenten te begeleiden in hun afstudeerjaar, bij hun afstudeerproject en –stage. Kennis van het vakgebied waarin zij afstuderen is in dat geval een vereiste.

Vacature docent psychologie: lesgeven en onderzoek doen

Naast deze bijdragen aan het onderwijs, kun je in sommige gevallen ook een bijdrage leveren bij één van de lectoraten. Hier wordt onderzoek gedaan naar maatschappelijke thema’s. Deze thema’s hebben weer raakvlakken hebben met het domein of de faculteit waarvoor je werkt. Onder leiding van een lector legt een lectoraat samen met een team van docent-onderzoekers en externe deskundigen de verbinding tussen onderwijs en de beroepspraktijk.
Mocht je gaan solliciteren op de vacature docent psychologie (en zou je graag onderzoek willen verrichten binnen een hogeschool), verdiep je dan ook goed in hoe de lectoraten functioneren ten opzichte van het onderwijs. Wellicht kun je dan naast jouw lessen ook aan de slag met het doen van onderzoek.

Als docent psychologie enthousiasmeer en motiveer je studenten voor jouw vak. Dat doe je door relevante, prikkelende voorbeelden uit het werkveld aan te halen. Je weet je goed in te leven in de doelgroep; een eerstejaars heeft andere behoeften, interesses en soms ook andere drijfveren dan een hogerejaars. Door jouw achtergrond en didactische vaardigheden weet je de verschillende typen studenten te bereiken en kennis te laten maken met psychologie.

Lees goed door wat er in de vacature docent psychologie van je wordt gevraagd qua opleidingsniveau. Meestal is een master een vereiste, maar dat kan verschillen. Soms kun je beginnen met alleen een relevante bachelor en kun je gebruik maken van het scholingsbudget om een master te volgen naast jouw werkzaamheden als hbo-docent. Daarnaast is een didactische aantekening meestal niet verplicht, maar moet je wel bereid zijn deze te behalen tijdens het docentschap. Kijk op hieronder voor het meest recente en complete aanbod aan vacatures docent psychologie!

Vacatures 5