Vacatures docent Frans

Als je aan de slag gaat als taaldocent Frans in het hoger onderwijs, kan het zijn dat je terecht komt bij een lerarenopleiding, maar de vacature docent Frans wordt ook uitgezet bij bijvoorbeeld vertaalopleidingen of de bacheloropleiding Europese studies. Heb jij een passie voor de Franse taal en cultuur en zou je graag studenten op het hbo willen enthousiasmeren voor jouw vak? Dan vind je op Werkenbijhogescholen.nl misschien wel jouw droombaan!

Wat wordt er verwacht?

Wat kun je zoal verwachten van het lesgeven in het hbo? Natuurlijk is lesgeven (en alles wat erbij komt kijken, zoals voorbereiden, nakijken en de administratie) een belangrijk deel van het takenpakket dat bij de vacature docent Frans hoort, maar het is lang niet het enige. Zo ben je als docent in het hoger onderwijs samen met jouw collega’s verantwoordelijk voor de continue verbetering en ontwikkeling van het curriculum. Je kunt jouw visie op (taal)onderwijs kwijt in een van de vele commissies, zoals de toetscommissie of opleidingscommissie. Echter, je kunt ook al meedenken over het onderwijs door tijdens curriculumbijeenkomsten met andere docenten te sparren over vakinhoud en de toekomst van een studie.

Vacature docent Frans: verschillende rollen

Naast het meedenken over en het werken aan de toekomst van een opleiding, heb je als docent Frans in het hbo ook andere verschillende docentrollen Zo ben je vaak ook studieloopbaancoach. In deze rol begeleid je studenten in groepsverband of juist individueel tijdens hun studie. Je bent hun aanspreekpunt op momenten dat ze wat hulp nodig hebben: wanneer ze vastlopen of achterstand hebben, kun jij ze helpen met het maken van een studieplan. Daarnaast kan het juist ook betekenen dat je studenten coacht om nog meer uit zichzelf en de studie te halen.
Een andere rol is die van projectbegeleider. Studenten in het hbo werken veel in teamverband, en het is aan jou als coach om ze hierbij te begeleiden en ze opdrachten te briefen. Soms ontstaan er onenigheden in teams of verloopt de samenwerking niet goed. Het is jouw taak studenten te coachen, zodat ze uiteindelijk zelf leren om dit soort zaken op te lossen.

In de vacature docent Frans hbo wordt meestal gevraagd om een afgeronde, relevante master. Soms volstaat een bachelor ook, maar dat verschilt per hogeschool. Daarnaast is een Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDD) een pré, maar meestal geen vereiste. Mocht je deze niet hebben, dan kun je die in de meeste gevallen later nog behalen, tijdens jouw docentschap.

Vacature alert instellen Vacaturealert

Praktijkverhalen

‘Ik geniet erg van de dynamiek en de gesprekken in de lessen’

Floor van Renssen Docent Lerarenopleiding VO Nederlands
Lees het verhaal van Floor
Taco ten Dam Docent Nederlands

‘Vroeger kwam je alleen op school om les te geven. Dat is een heel groot verschil met tegenwoordig.’