Vacatures docent elektrotechniek

Als hbo-docent elektrotechniek heb je de belangrijke taak om studenten klaar te stomen voor een toekomst in de technieksector. Het verschilt per vacature docent elektrotechniek, maar vaak wordt van je gevraagd breed inzetbaar te zijn bij de uitvoering en ontwikkeling van het onderwijs bij een opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van lessen en trainingen en het begeleiden van studenten bij projecten. Ook kan het zijn dat je wordt ingezet als afstudeer- of stagebegeleider.

Je verzorgt onderwijs in het techniekdomein van een opleiding. Het kan zijn dat je eerstejaars studenten onder je hoede krijgt, dit is voor hen het jaar waarin zij de basis leggen op het gebied van elektronica en algemene vaardigheden zoals presenteren en onderzoeken. Als je hogerejaars begeleidt, zul je wat meer de diepte ingaan met de stof die je behandelt. Het is cruciaal dat de kennis die je overbrengt relevantie heeft met de recente beroepspraktijk. In de meeste gevallen staat in de vacature docent elektrotechniek dan ook dat je aantoonbare recente ervaring dient te hebben in het bedrijfsleven.

Vacature docent elektrotechniek: skills en vaardigheden

Het kan natuurlijk zo zijn dat je veel ervaring hebt in het vakgebied, maar geen of weinig uren hebt gemaakt als docent. Docentschap is iets dat je kunt leren, je wordt er binnen het hbo zelfs heel goed in begeleidt door middel van scholing (denk aan een cursus didactiek, die je meestal in je eerste jaar van het docentschap dient te behalen) en bijvoorbeeld het hebben van een buddy en/of extra uren waarin je je goed kunt voorbereiden. Toch zijn er ook andere kwaliteiten en een bepaalde gedrevenheid nodig om een goede hbo-docent te worden.

Wat zijn die (didactische) vaardigheden dan die je naast vakmanschap dient te bezitten? Denk bijvoorbeeld aan het kunnen motiveren en enthousiasmeren van studenten. Het kan voorkomen dat niet alle stof die je tracht over te brengen elke student evenveel boeit. Het is dan aan jou om jouw lessen en colleges op een zo prikkelend mogelijke manier in te richten en studenten mee te nemen in de theorie. Wat ook belangrijk is, is dat je sterk in je schoenen staat en flexibel bent. Werken in het hbo kent veel piekmomenten, bijvoorbeeld rond toets- en beoordelingsweken. Het is aan jou om jouw grenzen te bewaken, en dus om jouw werk ook goed in te plannen.

Benodigde vooropleiding

Om aan de slag te gaan als docent elektrotechniek in het hbo, dien je in de meeste gevallen in het bezit te zijn van een masterdiploma Elektrotechniek, Embedded Systems of vergelijkbaar. In de functie ligt de focus veelal op wiskunde, natuurkunde, energietechniek en vermogenselektronica. Als je in het eerste en tweede jaar gaat lesgeven, bestaat de kans dan ook dat je studenten basisvakken als wiskunde en elektronica geeft tijdens practica en workshops.

Wil jij graag aan de slag als docent elektrotechniek in het hbo? Kijk dan op deze site voor het meest recente en complete overzicht van banen binnen hbo-opleidingen in Nederland.

Vacatures 7