Vacatures docent bouwkunde

Werken als docent bouwkunde bij een hogeschool geeft je de kans om samen met collega’s te werken aan het onderwijs voor jonge, gedreven studenten Bouwkunde of een aanverwante opleiding. Je werkt zowel aan de toekomst van het curriculum van een opleiding, als aan de dagelijkse lespraktijk. Het is een veelzijdige baan waarin ook plaats is voor jouw eigen ontwikkeling. Bekijk op Werkenbijhogescholen.nl of er op dit moment een vacature docent bouwkunde vrij is.

Jouw eerste baan als hbo-docent bouwkunde

Voor de functie is het in de meeste gevallen van belang dat je kennis en ervaring hebt in het vakgebied en dat je deze kennis op een eigen en enthousiaste manier weet over te dragen. Mocht het je eerste docentfunctie zijn, dan word je uiteraard begeleid door een ervaren docent en krijg je vaak extra voorbereidingstijd voor je lessen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de scholingsmogelijkheden en -budgetten die er bij een hogeschool zijn. Op deze manier kun je de benodigde didactische vaardigheden leren. Je kunt namelijk meestal wel beginnen als docent zonder deze kennis, zolang je bereid bent om tijdens jouw docentschap een cursus didactische vaardigheden te volgen. Tijdens deze cursus geef je al wel les en kun je jouw ervaringen uit de lespraktijk weer bespreken binnen de cursus. Zo kom je direct in contact met andere beginnend docenten, een mooie kans om ervaringen te delen en contacten op te doen.

Voor de vacature docent bouwkunde kun je worden ingezet op verschillende vakken. Denk bijvoorbeeld aan bouwmanagement, vastgoedbeheer, materiaalkunde en bouwregelgeving. Je zult hoorcolleges en lessen verzorgen, maar vaak wordt er ook van je verwacht dat je meedenkt over de lesopzet, de inhoud en dat je actief deelneemt aan het mee-ontwerpen van het toekomstige curriculum. Ook ben je naast docent vaak coach, dat kan zowel zijn tijdens projecten die studenten gedurende het jaar doen, maar ook als studieloopbaancoach. In die laatste rol ben je aanspreekpunt voor een vaste groep studenten, die jou kunnen benaderen op momenten dat ze vastlopen, maar die bijvoorbeeld ook hulp kunnen vragen bij het beoordelen van hun portfolio. Hoe deze rol precies wordt ingevuld, verschilt per hogeschool en opleiding.

Vacature docent bouwkunde: welke kwaliteiten?

Naast de functie-eisen van de docent bouwkunde vacature van jouw keuze, dien je natuurlijk ook te beschikken over bepaalde kwaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen enthousiasmeren en inspireren van studenten, goed kunnen samenwerken, nieuwsgierigheid en flexibiliteit. Is je interesse gewekt of heb je nog meer vragen over wat er bij het docentschap komt kijken? Dan kun je hier meer lezen over wat er allemaal komt kijken bij docentschap in het hbo. Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste vacatures? Meld je dan aan voor de vacature alert .

Vacatures 9