Vacatures docent biologie

Als docent biologie in het hbo krijg je de kans om jouw passie voor het vak over te brengen op jonge, gedreven mensen van verschillende opleidingen. Zo kun je worden gevraagd om les te geven aan studenten van de lerarenopleiding biologie, maar ook om praktijkonderwijs te gaan geven aan studenten die bij de faculteit techniek worden opgeleid tot laboratoriummedewerkers in het medische, biologisch en/of bio-informatica beroepenveld. Op Werkenbijhogescholen.nl vind je de meest recente docent biologie vacatures in het hoger onderwijs.

Docentschap in het hbo betekent meer dan lesgeven alleen. De andere taken die je naast het geven van onderwijs krijgt, kunnen bijvoorbeeld zijn dat je je bezighoudt met de ontwikkeling van het curriculum, het begeleiden van studenten bij hun studievoortgang en onderzoek doen. Dat maakt het een afwisselende en uitdagende baan, maar het betekent ook dat er een beroep wordt gedaan op jouw flexibiliteit en veelzijdigheid.

Vacature docent biologie: Wat kun je verwachten?

Als het jouw eerste baan is als hbo-docent, is het goed je ervan bewust te zijn dat je wordt gevraagd om diverse taken te verrichten. Je wordt uiteraard goed opgevangen en je krijgt bijvoorbeeld extra voorbereidingstijd en/of een buddy toegewezen, iemand die je op weg helpt bij jouw eerste jaar als docent. Toch kan het eerste jaar behoorlijk zwaar zijn, al is het alleen al omdat je naast je werkzaamheden een opleiding volgt om jouw Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) te behalen (als je die niet al hebt).

De BDB heb je nodig om als docent aan de slag te mogen, maar vaak kun je die ook in jouw eerste jaar als docent naast het lesgeven behalen. Naast de didactische vaardigheden die je hier leert, is deze ervaring ook nuttig omdat je de opleiding samen met andere beginnende docenten volgt. Je kunt tijdens de lessen ervaringen uitwisselen en elkaar situaties uit de lespraktijk voorleggen.

Vooropleiding en kwaliteiten

Voor de vacature docent biologie dien je in de meeste gevallen in het bezit te zijn van een relevante master. Vaak wordt er ook aantoonbare actuele deskundigheid in het vakgebied gevraagd. Daarnaast dien je als hbo-docent goed te kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams, communicatief en sociaal vaardig te zijn en moet je uiteraard in staat zijn om studenten te coachen.

Werken in het hbo kent veel voordelen. Naast het feit dat je werkt met jonge, gedreven mensen in een dynamische en interdisciplinaire omgeving, zijn er ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. De landelijke afspraken voor medewerkers in het hbo zijn te lezen in de hbo-cao.

Vacatures 3

Geplaatst: 07-11-2019
Sluitingsdatum: 21-11-2019

Docent Natuur & Techniek Pabo

Ben jij een docent met de ambitie om het beste te halen uit aanstaande onderwijsprofessionals in het primair onderwijs? En kun je ons helpen daarin een volwaardige en betekenisvolle positie aan het...
Organisatie
Fontys
Standplaats
Tilburg (Noord-Brabant)
Dienstverband
Tijdelijk
Aanstellingsomvang
min. 0.3 fte, max. 0.3 fte
Geplaatst: 06-11-2019
Sluitingsdatum: 19-11-2019

Opleidingsdocent Natuur en Techniek

Om voor deze veelzijdige functie in aanmerking te komen, vragen we een masteropleiding Natuurkunde of Biologie, een lesbevoegdheid en bij voorkeur ook al wat ervaring als leerkracht in het...
Organisatie
Hogeschool Inholland
Standplaats
Rotterdam (Zuid-Holland)
Dienstverband
Tijdelijk
Aanstellingsomvang
min. 0.6 fte, max. 0.7 fte
Geplaatst: 18-10-2019
Sluitingsdatum: 15-11-2019

Lerarenopleider Biologie (0,6-0,8 fte)

Voor de Lerarenopleiding Biologie zijn wij op zoek naar lerarenopleider wegens zwangerschapsvervanging.Je houdt je vooral bezig met het verzorgen van vakdidactiek- en vaklessen aan vol- en...
Organisatie
Hogeschool Rotterdam
Standplaats
Rotterdam (Zuid-Holland)
Dienstverband
Tijdelijk
Aanstellingsomvang
min. 0.6 fte, max. 0.8 fte

Praktijkverhalen

‘Een paar jaartjes onderwijs dacht ik; het zijn er nu al eenentwintig.’

Theo Clermonts Opleidingsdirecteur Food Innovation
Lees het verhaal van Theo

‘Aandacht, plezier en het contact met studenten en collega’s zijn voor mij de rode draad’

Mart van de Veeweij Docent Scheikunde, Voeding en Persoonlijk functioneren
Lees het verhaal van Mart

Vacature Alert

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Meld je aan en ontvang een alert als er een nieuwe vacature verschijnt.

Nu aanmelden