Vacatures applicatiebeheerder

Als applicatiebeheerder binnen een hogeschool vervul je een zeer belangrijke rol. Je draagt verantwoordelijkheid voor het vernieuwen, up-to-date houden en onderhouden van diverse ICT-systemen. Je bent in deze functie niet altijd zichtbaar, maar dat is ook niet de bedoeling. Het gaat erom dat de systemen waarmee medewerkers binnen het hbo werken, goed functioneren. Is de vacature applicatiebeheerder wellicht iets voor jou? Lees hieronder verder wat er van je wordt verwacht.

Als applicatiebeheerder heb je overzicht over de processen rondom het gebruik van de verschillende applicaties. Je moet dus inzicht hebben en begrijpen hoe gebruikers van deze applicaties werken. Jij moet continu inschatten hoe je hen kunt helpen om er op een zo efficiënt mogelijke manier mee om te gaan.

Binnen elke hogeschool wordt er met andere applicaties gewerkt. Dat kunnen applicaties zijn voor de cijferadministratie of voor HR-management, digitale toetssystemen en bijvoorbeeld applicaties voor de financiële administratie. Of je nu als functioneel of technisch applicatiebeheerder werkt, je werkt  volgens hogeschool-brede procedures met deze applicaties en je zorgt dat andere collega’s hun werk effectief kunnen uitvoeren met behulp van de applicaties.

Vacature applicatiebeheerder: welke kwaliteiten?

Naast eerder genoemde werkzaamheden doe je ook kwaliteitscontroles op de systemen waarmee wordt gewerkt. Ook inventariseer je geregeld de wensen en ervaringen van gebruikers. Mede naar aanleiding van deze controles schrijf jij adviezen, documentatie en handleidingen waarmee ieder uit de voeten kan. Het is dus van belang dat je de verschillende belanghebbenden begrijpt en overziet hoe ver hun kennis reikt met betrekking tot ICT. Daarnaast moet je goed kunnen communiceren met de verschillende belanghebbenden en collega’s; jouw directe collega en jij hebben waarschijnlijk aan een paar woorden genoeg als het gaat om de soms complexe materie, jouw docent collega moet je het waarschijnlijk net iets anders uitleggen.

De kwaliteiten die hierbij horen zijn oplossingsgerichtheid en klantvriendelijkheid, maar ook een proactieve houding en een sterk analytisch denkvermogen zijn cruciaal. Qua opleidingsniveau wordt meestal mbo-niveau 4 of een hbo-opleiding in ICT, bedrijfskundige informatica of vergelijkbaar gevraagd. Dat verschilt echter per hogeschool: de functie wordt overal net iets anders ingevuld.

Als je al eens eerder bij een (hbo) onderwijsinstelling hebt gewerkt, zul je goed begrijpen wat de functie inhoudt, en begrijp je dat je kennis of ervaring van onderwerpen als ASL, BISL, Prince2 en SQL servers moet hebben. Werken bij een hogeschool is dynamisch, je werkt vaak interdisciplinair en daarbij zijn er goede arbeidsvoorwaarden. Welke vacature applicatiebeheer jij kiest, functioneel, technisch of all-round, is aan jou. Houd in elk geval deze site goed in de gaten voor het meest actuele aanbod bij hogescholen in Nederland.

Salaris applicatiebeheerder

Wat je verdient als applicatiebeheerder hangt van veel factoren af, zoals de inhoud van de functie en je ervaring (ben je bv. junior of senior). Je ontvangt in ieder geval 8% vakantietoeslag én een dertiende maand. Verder kent de cao-hbo goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Vacature alert instellen Vacaturealert

Praktijkverhalen

‘Ik help academies en docenten om hun vakken meer ‘blended’ aan te bieden’

Lonneke Brands Instructional Designer
Lees het verhaal van Lonneke

‘Ook in een ondersteunende functie heb je één doel: zo goed mogelijk onderwijs neerzetten met elkaar.’

Freek van Kessel Adviseur Onderwijs en ICT
Lees het verhaal van Freek