Terug naar Onderwijsgevend

Hbo-docent zijn: wat kan ik verwachten?

Als hbo-docent coach en begeleid je jonge mensen in hun ontwikkeling tot echte beroepsprofessionals. Je draagt je eigen kennis en praktijkervaring over, maar veel belangrijker nog: je zet je studenten aan om daar zélf over na te denken, mee aan de slag te gaan en tot nieuwe inzichten te komen.

Je studenten ontwikkelen zich samen met jou, maar ook in samenwerking met het beroepenveld; bedrijven en organisaties uit de regio bijvoorbeeld. Binnen het hbo wordt steeds meer samengewerkt aan actuele thema’s, in multidisciplinaire project- of werkgroepen.

Startende docent

Je begint als startende docent. In je eerste jaar komt er veel op je af. Niet alleen wat het lesgeven betreft; je maakt ook kennis met de wereld van de hogeschool en alles wat daarbij hoort. Gelukkig hebben alle hogescholen zo hun manieren om je als starter op weg te helpen. Van een buddy – een ervaren collega – tijdens je eerste jaar tot een deel vrij roosteren, zodat je meer tijd hebt voor het voorbereiden van je lessen of nakijken van toetsen.

In je eerste jaar leer je meteen de piekperiodes kennen. Want dat is kenmerkend voor een hbo-jaar: er zijn duidelijke piekmomenten door het studiejaar heen, met name rondom tentamenperiodes.

Vincent Rutte, docent Bedrijfseconomie en Accountancy (Avans Hogeschool): ‘Iedereen heeft wel eens een presentatie gegeven voor zijn werk. Geef je les aan studenten, dan heb je toch echt met een andere populatie en dynamiek te maken. In het begin voelde ik me regelmatig in het diepe gegooid. Gaandeweg bouw je je instrumentarium op. Een succesformule is er overigens niet. Sfeer, tijdstip, de energie van een groep; je zoekt altijd naar de juiste toon en ingang. Een leuke zoektocht, dat wel!’

Specialist binnen het team

Een hbo-docent staat nooit alleen maar voor de groep. Er zijn allerlei rollen op te pakken en te verdelen binnen het team: van studieloopbaanbegeleider, coördinator of onderzoeker tot curriculum- of toetsontwikkelaar. Je hoeft niet alles te kunnen; je specialiseert je vanzelf in datgene dat bij je past. En taken en rollen kunnen ook wisselen. Samen met je collega-docenten ben je verantwoordelijk voor het onderwijs en zorg je ervoor dat de werkzaamheden goed worden verdeeld. Samen maak je de opleiding.

Jan-Willem Noom , docent Tuin & landschap en Onderwijskunde (Aeres Hogeschool): ‘Je bent geen 100% lesboer. Ik geef les, ben studieloopbaanbegeleider, bezoek studenten op hun stageplekken. Ik ben regelmatig in het buitenland en ik doe extern gerichte projecten – zo begeleid ik een mbo-school in Paramaribo bij het ontwikkelen van competentiegericht onderwijs.’
Lees hier het hele verhaal van Jan-Willem

Je blijft jezelf ontwikkelen

Het hbo biedt je veel ruimte voor je verdere professionalisering. Didactisch, vakinhoudelijk, als specialist… Maar die kansen moet je wel zelf pakken en op die verantwoordelijkheid word je ook aangesproken. Toon initiatief om je verder te bekwamen. Je zult je voortdurend moeten ontwikkelen om voor de studenten en de organisatie aantrekkelijk te blijven. Gelukkig is de ondersteuning en facilitering daarvoor heel goed geregeld in het hbo en vastgelegd in de cao-hbo.

Het is ook mogelijk dat je deels in de praktijk werkt en deels op een hogeschool (‘hybride docent’). Dat maakt het nog makkelijker om bij te blijven in de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Voor alle docenten geldt: blijf investeren in je eigen netwerk. Dat kan bijvoorbeeld door plaats te nemen in een Beroepenveldcommissie, door lezingen bij te wonen, congressen te bezoeken.

Aan de bak!

Hart voor werken met jonge mensen en voor lesgeven is kortom niet genoeg. Je gaat flink aan de bak als hbo-docent! Maar daar krijg je ook veel voor terug:
• een afwisselende baan
• een dynamische werkomgeving
• de nodige flexibiliteit (je eigen tijd indelen, thuiswerken)
• een goed salaris en onderscheidende secundaire arbeidsvoorwaarden
• een fijne werksfeer

Lees ook: 10 redenen om hbo-docent te worden

Benieuwd naar wat je eigenlijk nodig hebt om docent te worden? Bekijk aan welke praktische én inhoudelijke voorwaarden je moet voldoen om te kunnen solliciteren.

Marion Poll, docent Communicatie (De Haagse Hogeschool): ‘Ik wilde heel graag binnen het hbo werken. De leeftijdscategorie vind ik leuk én ik vind het fijn om met mensen te werken die een bewuste keuze hebben gemaakt. Ik geniet ervan om hen te mogen begeleiden en prikkelen. Daarnaast kan ik mezelf hier nog elke dag ontwikkelen. Of het nou inhoudelijk is of procedureel – er gebeurt continu iets nieuws. Het is hier nooit saai.’
Lees hier het interview met Marion