Terug naar Onderwijsgevend

Salaris van een hbo-docent

Les geven aan studenten doe je vanuit je hart. Natuurlijk! Toch zul je willen weten wat je gaat verdienen als hbo-docent. Welk salaris kun je verwachten als startende docent en waar kun je naartoe groeien?

Docent in het hoger beroepsonderwijs: functie-indeling en salarisschalen

De functie van hbo docent is ondergebracht in de functiematrix Hoger Beroepsonderwijs. Daarin kun je de salarisschalen van een docent terugvinden. De matrix bevat een aantal functieprofielen die een doorsnee bieden van de functies in het hbo. De benamingen die hogescholen voor deze functies gebruieken zullen echter niet altijd gelijk zijn aan de in deze matrix opgenomen titels.

Hieronder zie je een deel van de functiematrix, met daarin de functie van docent in het hbo en bijbehorende salarisschaal. Je ziet dat het salaris van een hbo-leraar ligt tussen functieschaal 10 en schaal 14. Als lector kun je nog doorgroeien naar schaal 16.

Salaris hbo docent

En wat verdien je dan precies? Inschaling zal geheel afhankelijk zijn van je leeftijd, opleiding en ervaring. Binnen hbo-instellingen geldt een eigen beoordelingssysteem. De doorloopsnelheid naar het maximum van een functieschaal wordt bepaald op grond van de uitkomst van de jaarlijkse beoordeling.

Benieuwd naar het salaris per salarisschaal? Vul hieronder je naam en e-mailadres in en we sturen je de salaristabel hbo graag toe.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Hogescholen bieden naast het salaris een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan regelingen rondom betaald ouderschapsverlof of kinderopvang, gezondheidsbeleid, aanvullende afspraken over loopbaanbeleid en de mogelijkheid om gebruik te maken van een keuzemenu arbeidsvoorwaarden. Ook jouw duurzame inzetbaarheid (hoe je ook op langere termijn je werk goed, gezond en met plezier kan blijven doen en werk en privé goed kunt combineren) wordt met regelingen ondersteund.

Kijk dus niet alleen naar het salaris dat je als hbo-docent verdient!

Lees hier wat je nog meer wilt weten over het werken bij een hogeschool.