Terug naar blogoverzicht

Full circle

Ik begon drie jaar geleden “rustig” bij HBO-ICT. Rustig betekent: je geeft wat les, kijkt mee met collega’s in assessments en gaat in het coachingsritme. Zoals coachen in de Kenmerkende Beroeps Situatie (de KBS), in een opdracht van 10 weken om alle eerstejaarskennis van programmeren, projectmanagement, security etc. toe te passen. De studenten waarvan de meesten nu met de laatste inspanningen hun afstuderen aan het afronden zijn. Jonge havisten die uitgegroeid zijn tot professionele ICT-ers. Ach, William met zijn presentatie over zijn werk in een stenenwinkel. Het stukje “Presentatietechnieken”, waarin wel bleek wie dit in zich had en wie dit heeel-u-maal niets vond. In de loop van de jaren is William, die zeker de ICT, Business IT Management kant in zich heeft en voor een groep zijn verhaal kan houden, een aanwezige student geweest. Die afstudeerpresentatie, daar heb ik al het vertrouwen in.

De examencommissie zet 20 handtekeningen per student. Keer ruim 200 dit keer

De laatste loodjes

De laatste loodjes dit weekeinde. Met alle stukken klaarmaken en netjes uploaden. Dan gaat het interne feest van distributie en lezen beginnen. Soms moet dat allemaal geheim. Opdrachtgevers als de Politie, Defensie en Belastingdienst willen alles zoveel mogelijk geheim. Dus alle stukken moeten in drievoud geprint en op memorysticks worden ingeleverd bij het bedrijfsbureau. Voor de examinatoren en extern gecommitteerde. Vreemde ogen die in onze keuken kijken en de kwaliteit van de assessments in de gaten houden. In die week voorafgaande aan de assessments bereiden de studenten hun afstudeerpresentatie voor.
En na een succesvol assessment gaat het handtekeningfestijn beginnen. De examencommissie zet 20 handtekeningen per student. Keer ruim 200 dit keer. Er wordt gecheckt of alles rond is, de kleinste puntjes. Bij de studenten is dan de druk van de ketel.

Van geordend tot avontuurlijk

Als BIM-docent heb ik vooral te maken met BIM-studenten. Dat zijn doorgaans keurige, geordende studenten. Van de zes die ik als 1e examinator heb, ken ik de meesten uit eerdere semesters of lessen. De meeste hebben alles keurig op orde. Netjes elke week weekrapporten, prima tussenpresentatie, en eerste voorstel voor eindportfolio opgestuurd voor feedback vorige week. En vaak complimenten van de opdrachtgever hoe het allemaal loopt. Drie van de zes hebben al een contract aanbieding van het afstudeerbedrijf in de pocket. Dit zijn fijne studenten die je mag begeleiden, want dit komt goed.

Persoonlijk houd ik meer van de avonturiers, net binnen of over de lijntjes. Arjen met zijn slimme fietsidee gekoppeld aan het Mendix-platform. Een spannende opdracht die hij op een stage in Maleisië heeft bedacht en een opdrachtgever voor heeft gevonden. En van zo’n fietsoplossing met sensoren en mobiele applicatie een business probleem oplossen, Gewaagd.

Tobias die afstudeert in zijn eigen bedrijf. De combinatie van een eigen bedrijf opzetten én afstuderen is zwaar. Tijd, de juiste aandacht en goede kwaliteit. Hij doet het bedrijf niet alleen. Met vier mede-ICT compagnons, waarvan er nu drie afstuderen. Als dit allemaal lukt, hebben ze binnen de kaders van de Hogeschool én een HBO-diploma én eigen werk in een eigen bedrijf gecreëerd. Wij zetten daar rustig onze pet voor af.

De combinatie van een eigen bedrijf opzetten én afstuderen is zwaar. Wij zetten daar rustig onze pet voor af

Lezen en afhechten

Dit is voor mij het laatste blogje voor dit schooljaar. Er komt heel veel leeswerk aan. Zes gewone assessments volgende week. Veertien afstudeerassessments in de twee weken daarna. Na 25 juni kun je mij en veel van mijn collega’s opvegen. Vierkante oogjes. Uren intensief geluisterd en vragen gesteld.
Er zullen ook wat afhechtingsdingen komen. Veel studenten blijken nog ergens een handtekening voor te moeten hebben, zijn een verslagje vergeten in te leveren. Dat soort zaakjes. Daar komen ze meestal om 1 voor 12 achter. Bijna afgestudeerd maar ook gewoon mensen :-).

Aan al mijn lezers, collega’s in het vak en andere belangstellenden: mooie vakantie en lekker ontspannen. In augustus gaan we weer van start met frisse moed en heel veel nieuwe studenten en opdrachten.