Terug naar blogoverzicht

Een nieuw schooljaar; een frisse start?

De wekker gaat, het is 06:15 uur. Wat een vroegte na 7 weken vakantie. Heb ik al mijn spullen? Na het ontbijt snel op de fiets naar het station. Het is niet meer even 5 minuten fietsen naar je voorgaande school, het is nu een treinreis van 50 minuten geworden. Dat is toch wel even wennen, misschien tot de kerstvakantie kijken hoe het gaat en anders maar op zoek naar een kamer?

De verkeerde locatie

In de trein vraag je jezelf af of je de juiste keuze hebt gemaakt. Kan ik dit wel, past dit beroep wel bij mij, hoe zal het zijn? Bij aankomst blijkt het gebouw nog groter dan je vorige school, aangekomen bij de opleiding blijk je ook nog op de verkeerde locatie te staan, want jouw hogeschool kent meerdere locaties.
Als je dan precies op tijd aankomt op de goede locatie, zie je daar je toekomstige klasgenoten. De ene helft kent elkaar al van de introductieweek, waar jij niet bent geweest. Gelukkig kent de andere helft elkaar nog niet. Waar moet je beginnen, bij wie sluit je aan en naar waar welk lokaal ga je toe? Als je eenmaal geïnstalleerd bent, in die rumoerige en grote collegezaal, begint daar je eerste officiële college. Iedereen opent zijn of haar laptop. Laptop?! Help, ik heb alleen pen en papier bij me, heb ik iets gemist?

Voor nu heb je de eerste uren overleefd en is je eerste dag van je nieuwe studie een feit

Let even op, dit is belangrijk

60 minuten, misschien wel 120 minuten word je overspoeld met nieuwe informatie. Belangrijk om te weten: zorg dat je dit regelt, schaf dit aan, ben op deze datum hier, in de avond kun je hier zijn voor een kennismaking, wees op tijd aanwezig voor dit anders mag je de les niet in, neem morgen deze boeken mee en volgende week dit, zorg dat je jezelf hebt ingelezen voor dat college en maak een introductieopdracht voor dat vak.
Het college is voorbij, het fanatieke getik van de laptops wordt weer verruild voor geklets en gelach, waarna iedereen de collegezaal weer verlaat. Waar ga je naar toe, waar moet je zijn? Volg je de rest van de groep of ga je zelf op onderzoek uit? Voor nu heb je de eerste uren overleefd en is je eerste dag van je nieuwe studie een feit.

Fris en fruitig

Aan de andere kant van die collegezaal staat de docent. Een frisse en uitgeruste docent.
Bijgekomen in de zomervakantie en heerlijk uitgerust. Een keer een leesboek erbij gepakt in plaats van een studieboek. Je koffie of thee warm kunnen drinken zonder dat je vergeten bent dat je deze al 30 minuten op je bureau had staan. Heerlijk rustig lunchen zonder dat je jezelf in de lunchpauze aan het omkleden bent van de praktijkles of jezelf aan het verplaatsen bent tussen twee locaties. Je agenda weer netjes bijgewerkt, goede voornemens en plannen voor een nieuw schooljaar.

50, 70, 120 of misschien wel meer studenten kijken naar jou, vol spanning, nieuwsgierigheid en zenuwen

Je stapt relaxt op de fiets, in de auto of de trein. Begroet je collega’s, kletst over je heerlijke vakantie en wat je allemaal hebt gedaan. Je hebt er weer zin in en bent weer helemaal opgeladen.
‘Ik heb zo college, voor de nieuwe groep eerstejaars studenten, ik heb er zin in. Ik moet ze wel veel vertellen, hopelijk onthouden ze dat allemaal’.  Met het papierwerk dat je allemaal wilt uitdelen ga je naar de collegezaal, 50, 70, 120 of misschien wel meer studenten kijken naar jou, vol spanning, nieuwsgierigheid en zenuwen.

Lieve enthousiaste, uitgeruste docent. Denk bij de eerste schooldag of week even aan deze nerveuze, vermoeide (door-de-introductie-week) student. Er komt veel op ze af, misschien kun je jezelf nog heel goed verplaatsen in jouw eigen eerste schooldag. Of denk even terug aan je eerste werkdag, wat hielp jou het meeste, waardoor voelde jij je fijn, thuis of welkom? Neem dat mee in de start van jouw dosis uitgeruste docentschap.

Veel plezier en succes in het nieuwe studiejaar!