Terug naar blogoverzicht

De studiekeuze: voor nu of voor altijd?

Het is oktober, het nieuwe studiejaar is net begonnen, en in deze tijd start ook de werving voor volgend jaar. Eindexamenkandidaten moeten een keuze gaan maken voor een studie. Maar is dat een keuze voor het leven?

Een gigantisch aanbod

Welke studiekeuze ga ik maken? Met die vraag komen elk jaar weer een paar duizend scholieren binnen bij onze hogeschool. Sommigen weten precies wat ze willen, maar de meesten weten het nog totaal niet. Het aanbod is tegenwoordig gigantisch. En weet je op 17- of 18-jarige leeftijd eigenlijk al wat je kunt verwachten van het leven en waar jouw passie ligt? Nee, natuurlijk niet. Laat staan dat je weet wat voor werk je wilt gaan doen. Bij de meesten zullen hun gedachten nog alle kanten op schieten.

Weet je op 17- of 18-jarige leeftijd eigenlijk al wat je kunt verwachten van het leven en waar jouw passie ligt? Nee, natuurlijk niet.

Dat avontuur wakkerde wel iets aan

Werken in de mediawereld is ook een tijdje iets geweest waar ik me op focuste. Ik heb, toen ik op de middelbare school zat, daadwerkelijk gesnuffeld aan het tv-vak en werkte zelfs een tijdje bij een jongerenafdeling van de omroep Veronica. Maar de afstand tussen mijn woonplaats en Hilversum het grote struikelblok. Ik moest in de weekends lange afstanden reizen en dat was te intensief in mijn examenjaar. Maar dat avontuur wakkerde wel iets aan! Ik besloot daarom na mijn havo de opleiding Journalistiek te gaan doen. Aanvankelijk met het idee om bij de tv te gaan werken, maar gaandeweg mijn studie kwam ik erachter dat vooral het schrijven me het meeste lag. Het harde nieuws (waar in die tijd de nadruk binnen de studie behoorlijk op lag), was helemaal niet mijn ding. Ik vond vooral het schrijven van verhalen erg leuk. De studie zelf was wel een struggle, mede vanwege de ‘hard nieuws’-focus.

Oude liefde roest niet

En nu werk ik al heel wat jaren bij een hogeschool. Wat is er gebeurd? Nou, ik heb na mijn afstuderen helemaal niet in de journalistiek gewerkt, maar ben vrij snel bij Fontys terechtgekomen. Toevallig, via een uitzendbaantje, en blijven hangen omdat het zo leuk was. Ik heb daar zoveel verschillende dingen gedaan, met name organisatiewerk: van diploma-uitreikingen tot open dagen tot concerten en festivals (ik werkte lang bij het conservatorium). Ik dacht lange tijd dat ‘organiseren’ mijn bestemming was qua werk. Ik kwam op een gegeven moment op een andere afdeling binnen Fontys terecht en wat bleek? Oude liefde roest niet. Want gaandeweg kon ik me weer steeds meer bezig gaan houden met mijn oude liefd;: het vertellen van verhalen. In mijn huidige werk ben ik vooral bezig met schrijven over het onderwijs. Ik zoek naar (onderwijs)nieuws, interview docenten en studenten, schrijf verhalen en beheer de social kanalen. Eigenlijk ben ik weer terug bij de keuze die ik op 17-jarige leeftijd maakte voor de opleiding journalistiek, die er inmiddels heel anders uitziet en nu wellicht beter bij me zou passen.

Doe wat je hart je ingeeft en maak de keuze waar je je nu goed bij voelt.

Het kan altijd nog

Voor mij heeft het uiteindelijk dus wel goed uitgepakt en hoewel mijn studie niet altijd als de juiste keuze heeft gevoeld, bleek het dat achteraf wel te zijn. Via ander soort werk ben ik wel weer bij mijn passie terechtgekomen. Maar ik raak altijd wel enorm geïnspireerd door de verhalen van mensen die besluiten een carriereswitch te maken. Ik werk voor de lerarenopleidingen en daar zien we veel mensen binnenkomen die vanuit een baan in het bedrijfsleven de keuze maken voor het onderwijs. Met de gedachte: ik ben er wel een beetje klaar mee na 20 jaar in een bepaalde branche gewerkt te hebben of, wat je ook veel hoort, ik wil meer betekenis geven aan mijn werk. En het mooie is: of je nu 35 of 55 bent, het kan altijd nog. Dus ik zou tegen jonge studiekiezers willen zeggen: doe wat je hart je ingeeft en maak de keuze waar je je nu goed bij voelt. Mocht het achteraf niet de juiste zijn, is het niet het einde van de wereld. Uiteindelijk kom je wel op jouw plek terecht!