Terug naar blogoverzicht

De lessen van een nieuwe docent

Tijdens mijn masteropleiding aan de Universiteit van Aruba werd het mij duidelijk: ‘hoe tof zou het zijn om voor de klas te mogen staan? Sparren met studenten, kennis delen, en heel veel interessante zaken onderzoeken’. Ik heb het op mijn vision board gezet; mijn volgende baan is in het onderwijs!

Gezonde Spanning

Daar sta ik dan. Ik woon net twee maanden in Nederland, heb de verhuisdozen nog niet uitgepakt en ga voor het eerst aan de slag met een stuk of 100 eerste- en tweedejaars studenten. Er gaat veel door me heen. Het liefst wil ik zo snel mogelijk aan de slag, dit is immers een vision board item dat uitkomt! Tegelijkertijd wil ik het ook rustig aan doen, me goed inlezen over de school, de opleiding, en alles wat er bij het docentschap komt kijken. Dan breekt de eerste lesdag aan! Voor het eerst geef ik de marketinglessen die ik  al 100 keer in mijn hoofd hebt gedraaid. Het zweet loopt nog net niet over mijn voorhoofd. De studenten gaan zitten, ik stel me voor… en het is geweldig. Ik vraag me af waarom ik eigenlijk zo zenuwachtig was en geniet van mijn eerste dag als docent op Avans.

Na die les begreep ik dat het vak heel belangrijk is, maar dat de student op 1 staat.

De student op 1

Na een aantal lessen ging het naar mijn idee best lekker! Een van de mooiste aspecten van werken in het onderwijs is dat je je erg goed moet verdiepen in jouw vakgebied om alles op een leuke, activerende manier uit te kunnen leggen aan de studenten. Zo blijf jij als docent ook groeien als professional. Die focus op het vak heeft ervoor gezorgd dat ik nog enthousiaster kon vertellen over alles wat met marketing te maken had. Zo veel mogelijk informatie overdragen in anderhalf uur, dat werd mijn doel. Tot een student mij heel voorzichtig onderbrak en vroeg: “mogen we even pauze?” Pauze? We waren pas 30 minuten bezig en ik wilde nog zoveel doen! Filmpjes, opdrachten, een quiz… “Hebben jullie behoefte aan een korte pauze?” De hele klas was er wel even aan toe.

Op dat moment realiseerde ik me dat ik het belangrijkste onderdeel van het onderwijs even was vergeten. De student! Na die les begreep ik dat het vak heel belangrijk is, maar dat de student op 1 staat.

Samen Leren

Toen ik een aantal weken bezig was en een balans wist te vinden tussen het delen van kennis en het tegemoetkomen van de studenten, voelde het docentschap een stuk natuurlijker. We werken samen tot hetzelfde doel, vieren successen en maken plannen om de mindere resultaten te verbeteren.

Ik moet zeggen dat ik net zo veel van mijn studenten leer als zij van mij. Zij maken mij niet alleen een betere docent, ze leren mij ook veel over de Nederlandse (met name de Brabantse) cultuur. Zoals ik eerder schreef ben ik net vanuit Aruba naar Nederland verhuisd. Hoewel ik in Nederland ben geboren en hier als kind heb gewoond, heb ik het grootste deel van mijn leven (waaronder mijn studententijd) op Aruba doorgebracht. Ik maakte mij een klein beetje zorgen dat de culturele verschillen zouden veroorzaken dat we elkaar minder goed zouden begrijpen. Integendeel! Ik heb het idee dat het juist wat leuks toevoegt.

Nu dat ik het belang van korte pauzes ook inzie, heb ik de kans gekregen om te kletsen over zaken die helemaal niks met de marketingles te maken hebben. Zo vertellen ze mij wat ze hebben gedaan in het weekend, hoe carnaval hier nou precies werkt en wat ze allemaal wel niet moeten doen voor andere vakken. En ik kan af en toe ook delen hoe het leven op Aruba anders is dan hier of over mijn ervaringen als marketeer in het werkveld. Wat kunnen we toch veel van elkaar leren.

Het werk is uitdagend, leerzaam en inspirerend. Dit avontuur heeft alle verwachtingen overtroffen.

Vision Board

We zijn inmiddels een paar maanden verder en ik wil even reflecteren. Is het docentschap wat ik me had voorgesteld toen ik het plaatje van de lief maar streng ogende juf op mijn digitale vision board plakte? Totaal niet! Ergens had ik verwacht dat het werk erg voorspelbaar en onveranderlijk zou zijn. Lessen voorbereiden, lessen geven, toetsen nakijken. En hoewel dit mij aansprak, is de realiteit veel leuker! Elke klas, les en dag is anders. Je werkt in teamverband, maar je kan een eigen draai aan je lessen geven. Er zijn ook een heleboel belangrijke werkzaamheden die je op mag pakken waarbij je minder met studenten bezig bent. Het werk is uitdagend, leerzaam en inspirerend. Dit avontuur heeft alle verwachtingen overtroffen.