Alle studenten verdienen een groene kaart!
Een spannende tijd, dat is wat de studententeams bij de minor Concept & Creation van Hogeschool Windesheim te wachten staat. Want aan welke ideeën mogen ze samen gaan werken tijdens het semester? Tijdens een Dragon’s Den kunnen ze hun product of dienst pitchen en een groene of rode kaart krijgen. De hoop is natuurlijk gevestigd op ‘groen’.
100 Ideeën
In onze minor Concept & Creation hanteren we de Design Thinking-methode, studententeams bedenken eerst 100 ideeën voor een nieuw product of een dienst en daaruit kiezen ze uiteindelijk twee ideeën waar ze de rest van het semester aan zouden willen werken Deze twee ideeën gaan ze pitchen. Het liefst al met iets van een visueel of werkend prototype. Als docent/coach begeleid ik de studenten in zo’n traject. Die eerste drie weken zijn voor studenten zeer inspannend, want ze moeten elkaar leren kennen, krijgen nieuwe theorie en voelen snel tijdsdruk.
Dragon’s Den
Het pitchen gebeurt in een professionele Dragon’s Den met vier Dragon’s. Als opleiders selecteren we de Dragon’s op hun ervaring, ondernemerschap en hun ‘groene’ hart. Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect en de studenten kunnen aan het einde van de minor in januari dan ook een Green Award winnen. Alle teams vertellen in hun eerste presentatie dat de kernwaarden klimaat en milieu belangrijk zijn.
Vier keer rood geeft aan, ‘verstandig van niet’ en vier keer groen, ‘goed! gaan doen’. Spannend voor de studenten én de Dragon’s.
Groen of rood
Drie teams, zes presentaties, vier Dragon’s. Het proces is simpel: een pitch van het concept en een paar minuten vragen beantwoorden. Tot slot wordt aan de Dragon’s gevraagd middels het opsteken van een groene of rode kaart wat ze ervan vinden. Vier keer rood geeft aan, ‘verstandig van niet’ en vier keer groen, ‘goed! gaan doen’. Spannend voor de studenten én de Dragon’s. Zij weten dat ze als Dragon’s een flinke invloed hebben op de keuze die gemaakt wordt voor de rest van het semester.
Hij vliegt door zijn presentatie heen. Zenuwen bekent hij later. Maar hij blijkt met dit idee één Dragon geraakt te hebben.
Ideeën pitchen
Twee teams doen het uitstekend, maar één heeft moeite. Dat hadden ze al in de eerste samenwerking, zowel bij het vinden van geschikte ideeën als bij de afstemming van wie wat en hoe presenteert. Vervelend. Iets waar we coachend hard aan hebben gewerkt. De eerste pitch, over een idee met spullen delen als je gaat verhuizen gaat de mist in. Het idee komt niet uit de verf. De teleurstelling druipt van de gezichten.
De tweede pitch van het team gebeurt door een andere student. Hij vliegt door zijn presentatie heen. Zenuwen bekent hij later. Maar hij blijkt met dit idee één Dragon geraakt te hebben. Drie keer rood en één keer… GROEN!
De waarde van de groene kaart
Groen voor een concept om een whiteboard wisser te maken die je op afstand (laser?) over een bord kunt laten gaan. Ideaal voor docenten en andere whiteboard grootverbruikers. En het lijkt er nog niet te zijn! Hoe cool is dat. De volgende coachingsessie zijn ze over de stress en teleurstelling heen. Er worden onderzoeksvragen bedacht. Ook wordt in het netwerk van een docent een waardevol contact gevonden, een partij die smartboards (whiteboards met een purpose) maakt, maar geen wissers meelevert. Er is lol, de studenten zien het voor zich! Er is weer energie. Het projectplan kan af en het onderzoek naar bruikbaarheid kan beginnen. Zo waardevol is één groene kaart.
Aan de slag
De andere teams werken inmiddels aan een tas die je helpt onthouden de belangrijke dingen die je voor je afspraak nodig hebt niet te vergeten. En aan de onderhoud van je plant zodat je een goede band met je groene thuis gaat opbouwen, samen met een stukje positieve psychologie. Op naar de Green Award!