Terug naar blogoverzicht

All hands on deck

Misschien heb je deze afbeelding als docent of als student weleens gezien. Ik zag hem een tijd geleden op een website voorbij komen. De afbeelding is natuurlijk een beetje als grap bedoeld. Hoe houd je nou letterlijk alle ballen in de lucht wanneer je gaat studeren? Het studeren, op kamers wonen, een sociaal leven, een bijbaantje en dan ook nog voldoende slapen. Maar kijk eens goed naar de misschien wat grappig bedoelde afbeelding. Als je deze afbeelding vanuit verschillende perspectieven bekijkt, kom je tot een aantal interessante inzichten.

De beste stuurlui staan aan wal

Tsja, laten we maar beginnen met de docent, want wij weten het toch het beste? Het werken in het onderwijs is een passie. Als je er veel leerkrachten naar vraagt, is het volgens hen het mooiste beroep dat er is. Het mooie is dat een leerkracht deze (com)passie graag uitdraagt naar de groep die hij of zij voor zich heeft. Het lijkt zo simpel, goed studeren, jezelf voorbereiden voor de les, aanwezig zijn, inzet tonen. En als je dat combineert met voldoende slaap, doorloop je als student je studie vlekkeloos.

Hoe houd je nou letterlijk alle ballen in de lucht wanneer je gaat studeren?

Fijn, denk je dan als docent, heerlijk die gemotiveerde, hardwerkende student. Als je de kleine lettertjes leest onder de afbeelding zie je: ‘You only can choose two’. Vanuit jouw docentperspectief heb je dan misschien al gekozen voor ‘Good grades’ en ‘Enough sleep’. Maar hoe zit dat dan met dat sociale leven? Als er eens een student zit te gapen in je les, heeft dat misschien te maken met het tijdstip van de dag, te weinig zuurstof in het lokaal, de taaie stof of.. misschien toch dat studentenfeestje waar je al meerdere studenten over hebt gehoord? Daar komt die derde factor ‘social life’ uit de afbeelding om de hoek kijken.

Het leuke is om er eens over na te denken hoe jij dat zelf in jouw studietijd deed en hoe je dat zelf nu nog in je werk als docent doet? Want zeg nou eerlijk, het is nog maar de vraag of wij het écht beter zouden kunnen. Zolang we ons niet (opnieuw) hoeven te bewijzen als student die al deze ballen in de lucht moet houden, kunnen wij ons goed voordoen als expert.

Want zeg nou eerlijk, het is nog maar de vraag of wij het écht beter zouden kunnen.

Alle zeilen bijzetten

De student worstelt misschien met het vraagstuk: ‘Hoe krijg ik dat toch allemaal voor elkaar?’ De hele week naar de opleiding waar er van alles van je gevraagd wordt. Bijwonen van bijeenkomsten, maken van producten en toetsen en dan ook nog een beetje actief meedoen. In de avonden leuke feestjes die je niet wilt missen en dan in het weekend weer een volksverhuizing naar huis. Je vuile was in je koffer mee. Bijkomen in het weekend zit er ook niet in, want daar gaat het gezellige leven ook gewoon door. Bijkletsen en feestjes met je vrienden van het thuisfront. Leuk al die feestjes, lunchen met vrienden, maar dat kost ook nog een boel geld, dus ergens tussendoor ook nog werken in het weekend. Op zondag lekker uitslapen en toch nog even bijkletsen met je ouders, om op zondagavond weer de trein terug te pakken naar je studiestad. ‘Uh, you can only choose two?’… Social life en enough sleep? Maar die cijfers dan?

Het mooie vind ik om te zien dat studenten daar voor het overgrote deel toch goed mee omgaan.

Het is misschien wat zwart-wit-geschetst (letterlijk), maar het is goed om er bij stil te staan dat er best veel gevraagd wordt van studenten. Het mooie vind ik om te zien dat studenten daar voor het overgrote deel toch goed en flexibel mee omgaan.

Dus.. als een student een keer jouw les heeft overgeslagen omdat de keuze toch echt viel op dat studentenfeestje, tsja, waarschijnlijk een weloverwogen keuze gebaseerd op de driehoek.